Hinnerjoen museot tarjoavat poikkeuksellisen paljon nähtävää

SATAKUNTA / HINNERJOKI – Hinnerjoella on tarjolla niin runsas nostalginen kattaus, että kannattaa varata vierailuun vähintään pari tuntia aikaa. Silti näkemättä jää vielä paljon. Aktiivinen kotiseutuyhdistys ansaitsee ison kiitoksen.

Hinnerjoen museokokonaisuus muodostuu kolmesta eri kohteesta, jotka täydentävät toisiaan. Kotiseutumuseo, Maatalousmuseo ja Valon talo sijaitsevat samassa pihapiirissä.

Eila Vuorenpään museolle lahjoittamat noin 1500 parin kahvikuppi- ja asettikokoelma riittää jo syyksi vierailuun. Kokoelma on hieno. Se muodostuu eri puolilta maailmaa valmistetuista kupeista ja kahvikuppilautasista. Ruotsi, Englanti, Saksa, Kiina ja Japani ovat hyvin edustettuina. Itäeurooppalaista tuotantoa on peräisin Neuvostoliitosta ja Itä-Saksasta. Useimmille suurimman nostalgisen elämyksen synnyttävät Arabian posliinitehtaan kahvikupit. Joukossa on useita monille lapsuudesta tuttuja kuppeja.

Kotiseutumuseo muodostuu aihepiireittäin tehdyistä osastoista. Nähtävänä on käsityöläisten työpajoja suutarista puuseppään. Vuonna 1956 kuolleen lääkäri Elias Aaron omat henkilökohtaiset instrumentit ovat eräs museon erikoisuuksista. Yksi osasto kuvaan vanhanajan kyläkauppaa. Sen hyllyiltä löytyy useita tutunnäköisiä pakkauksia.

Kotiseutumuseon jatkeena olevaan Maatalousmuseoon on kerätty esineistöä, joka havainnollistaa työvälineiden kehittymistä risuäkeestä traktoreihin. Eräs harvinaisuus on työväentalolta saatu vuosikymmeniä sitten käytössä ollut elokuvaprojektori.

Valon talo on tänne siirretty mäkitupalaiskoti. Perinteinen parituparakennus on sisutettu 1800- ja 1900 -lukujen vaihteen tyyliin. Pihapiirissä on yhä käytössä oleva savusauna sekä navettarakennus. Sen suojassa on entisaikojen tarve-esineitä, kuten puntareita, kahviprännäreitä ja juustomuotteja. Museon alueella on myös sepän sekä kuparisepän pajat.

HINNERJOEN MUSEOT

Osoite: Lutteenperäntie 27, Hinnerjoki (Eura).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.