Kukkilintu kertoo erikoisen tarinan evakkomatkasta luovutetusta Karjalasta

SATAKUNTA / HARJAVALTA – Marja Siuralta juttu luistaa. Eikä ihmekään, onhan hänellä vahva karjalaistausta. Harjavallassa on entinen Säästöpankin talo, nykyisen omistajan Marjan Siuran oma koti. Se on samalla myös kiehtova Kukkilintu-niminen kotimuseo.

Kukkilintu on karjalainen onnensymboli. Käspaikka on vastaavasti karjalainen kodintekstiili, pellavasta tehty pyyheliina. Niitä käytetään muun muassa ikonien koristeena ortodoksisissa kirkoissa. Suosituin kuvioaihe käspaikoissa on kukkilintu.

Siuran kotimuseo on tarina Ollila-Nordling -suvun evakkomatkasta luovutetusta Karjalasta. Kukkilintu on myös saman suvun käsityö- ja posliinimaalausmuseo.

Marjan äidin isoisä Walf­rid Ol­li­la oli raa­ti­mies ja ra­ken­nus­mes­ta­ri. Hä­nel­lä oli suu­ri ja komea talo kes­kel­lä Kä­ki­sal­men kau­pun­kia. Harjavallan kokoelman laajuus perustuu Ollilan ripeään toimintaan. Talvisodan syttyessä Ollila ennakoi oikein, mitä tuleman piti. Hän oletti, että ennemmin tai myöhemmin tulee evakkokäsky. Niinpä hän sai vuok­rat­tua ta­va­ra­vau­nus­ta ti­laa koti-irtaimistolleen. Tavarat kuljetettiin junalla Käkisalmesta sukulaisten luo Suomen puolelle.

Ollilan nopea toiminta mahdollisti sen, että suuri määrä tavaroita pelastui. Kun muutamaa päivää myöhemmin tuli määräys lähteä evakkotaipaleelle, ei jäänyt aikaa pakata tavaroita. Marja Siura on nyt kuudes sukupolvi, joka on perinyt Ollilan jäämistön. Esi­neis­tö on pe­riy­ty­nyt ai­na su­vun nai­sil­le. Siihen kuuluu huonekalujen lisäksi kä­si­töi­tä, tau­lu­ja, as­ti­oi­ta, va­lo­ku­via ja kir­jo­ja. Pieni osa museon esineistöstä on periytynyt Marjan isän puolelta.

Walfrid Ollilan tytär ja Siuran isotäti Aino Ollilla oli käsityönopettaja. Hän kirjoitti useita alaansa liittyviä suosittuja ohje- ja mallikirjoja sekä oppikirjoja. Kun tuli käsky lähteä evakkotaipaleelle, Aino otti mukaansa mahdollisimman paljon keräämiään karjalaisia käspaikkoja. Hän ot­ti mu­kaan­sa vain tär­keim­mät käs­pai­kat ja niistäkin vain ko­ris­teel­li­set päät, ra­jal­li­sen ti­lan ta­kia.

Nyt ne ovat tallessa Marja Siuran sukumuseossa. Hänen koko käsityöuransa on tallennettuna Kukkilinnussa nuppineuloja myöten.

Museossa on nähtävänä myös Marja Siuran äidin Helka Mustosen posliinimaalaustöitä. Marjan isä, Kalervo Mustonen, oli sota-aikana lentäjänä. Myöhemmin hän oli Satakunnan lennoston komentaja. Myös hänen univormunsa ja kunniamerkit ovat esillä.

Niin kauan kuin Marjan vanhemmat elivät, suvun perintönä tullut irtaimisto oli sijoitettu heidän Porin kotiinsa. Kun Aino Ollilla kuoli, hänen perintönsä siirtyi ensin Marjan äidille ja sen jälkeen hänelle.

Harjavalta oli tuttu paikka jo entuudestaan Siuralle, sillä hän toimi siellä sairaanhoitajana. Kun Ollilan suvun irtaimisto siirtyi Marjalle, niitä varten tarvittiin uusi sijoituspaikka. Sopiva paikka löytyi Harjavallasta. Nyt Marja saa elää normaalia eläkeläisen arkea, mutta yhdessä rakkaiden muistojen ja esineiden ympäröimänä. Siuran kotimuseonon au­ki so­pi­muk­ses­ta.

KUKKILINTU

Osoite: Satakunnantie 97, Harjavalta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa on Suomen tasokkaimpia museoita

LUE MYÖS: Harjavallan sairaalan museo kertoo, miten mielisairaita ennen muinoin hoidettiin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.