Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa on Suomen tasokkaimpia museoita

SATAKUNTA / HARJAVALTA – Yhdellä sanalla ilmaistuna: Hämmästyttävä!

Kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin elämäntyölle omistettu museo on eräs koko Suomen helmistä. Aikaa kannattaa varata riittävästi, sillä esillä on laaja kattaus itsenäisen Suomen historiaa, yhden ihmisen rikasta elämää ja huipputaidetta.

Eräs erikoisuus on jo se, että vuonna 1916 avattu kohde on Suomen vanhimpia maaseudulla toimivia museoita. Jos tämä museo sijaitsisi Kehä Kolmosen sisäpuolella, se olisi yksi maamme suosituimmista museoista. Nyt se jää hieman syrjään, sillä Harjavalta ei ole isojen teiden risteyskohdassa.

Kierroksen päätteeksi useimmilla vierailijoilla on päällimmäisenä mielessä, miten ihmeessä yksi ihminen on ehtinyt toteuttamaan tämän kaiken. Vanhemmat toivoivat pojastaan juristia, mutta toisin kävi. Köyliönkartanossa vuonna 1879 syntynyt Emil opiskeli nuorena paljon ulkomailla, muun muassa Roomassa, Brysselissä ja Pariisissa. Suomeen palattuaan hän rakennutti ensin Ilmilinna-nimisen ateljeen. Arkkitehdin tulokseen tyytymättömänä hän suunnitteli itse uuden nykyiselle paikalle.

Paikka uudelle ateljeelle löytyi sattumalta. Tarinan mukaan Emil kuuli maantielle asti kosken kohinaa. Taiteilijakoti Harjula rakennettiin Harjavallan Merstolan kylään Kokemänjoen Havinginkosken partaalle. Talo rakennettiin vanhoista maalaisrakennuksista kierrätetyistä rakennusaineista. Lopputulos on hämmästyttävä. Vaatimaton ulkoasu kätkee sisälleen poikkeuksellisen mielenkiintoisen kodin.

Harjula on sisutettu Suomesta ja ulkomailta peräisin olevilla huonekaluilla ja koristeellisilla esineillä. Punasävyinen huone oli taiteilijan työhuone, valkoinen salonki oli varattu vieraille, kirjaston seinien väri on vihreä. Seiniä koristavat maalaukset ja lukuisat talonpoikaisaiheiset ryijyt.

Tuottelias taiteilija ehti elämänsä aikana kerätä myös mittavan kokoelman kulttuuri- ja kansanhistoriallisia esineitä ja työkaluja. Emil kierteli Ala-Satakunnassa talosta taloon esineitä keräillen. Kokoelmaa varten rakennettiin Maanhengen temppeli. Museon pihalla on veistospuisto, jonne on sijoitettu Cedercreutzin teoksia.

Museokokonaisuuteen kuuluu myös osasto, jossa on esillä Cedercreutzin taiteellista tuotantoa, muun muassa veistoksia ja siluettikuvia. Emil oli Suomen ensimmäinen maassamme koulutuksensa aloittanut kuvanveistäjä. Hänet on haudattu sukuhautaan Köyliön kirkkomaalle.

EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO

Osoite: Museotie 1, Merstola, Harjavalta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Harjavallan sairaalan museo kertoo, miten mielisairaita ennen muinoin hoidettiin

LUE MYÖS: Kukkilintu kertoo erikoisen tarinan evakkomatkasta luovutetusta Karjalasta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.