Honkajoen kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa lainajyvästössä

SATAKUNTA / HONKAJOKI – Ylä-Satakunnassa sijaitseva Honkajoki omistaa kaksikin museosta. Kirkonkylän läpi virtaavan Karvianjoen Lankosken töyräällä on myllymuseo ja tien toisella puolella on entiseen lainajyvästöön sijoitettu kotiseutumuseo.

Lainajyvästöjä alettiin perustaa 1700-luvulta alkaen. 1800-luvulla asiasta annettiin keisarillinen määräys. Makasiini toimi eräänlaisena pankkina katovuosien varalle. Hyvinä vuosina sinne varastoitiin viljaa, jota sitten huonoina vuosina voitiin lainata tarvitseville. Lainattu vilja piti maksaa takaisin korkojen kera. Makasiinit rakennettiin mahdollisimman hyvin, niin että kukaan ei päässyt varastamaan viljaa. Osa makasiineista tehtiin kivestä, osa paksuista hirsistä, kuten Honkajoen pitäjänmakasiini. Rakennus valmistui 1852.

Lainajyvästöjen käydessä tarpeettomiksi monet niistä ovat siirtyneet paikallisille kotiseutuyhdistyksille museotoimintaa varten. Näin myös Honkajoella, jonka kotiseutumuseo on perustettu 1958. Lainajyvästö on siirretty nykyiselle paikalleen 1970-luvulla.

Honkajoen kotiseutumuseoon on kerätty talonpoikaisesineistöä. Esillä on laaja kokoelma honkajokilaisten vanhoja työkaluja ja kotitaloustarvikkeita. Museon erikoisuutena on palanen Honkajoen vanhan kirkon paanukattoa sekä kirkontornin huippu.

Kotiseutumuseota vastapäätä on säilynyt Honkajoen vanhimpiin tiloihin kuuluva Vanha-Honko. Jokirannassa sijaitseva käyttökunnossa oleva 1800-luvun mylly on ollut alun perin vesimylly, mutta se on myöhemmin muutettu sähkökäyttöiseksi.

Honkajoki tunnetaan esihistoriallisen ajan asuinpaikoistaan. Täältä on löydetty kivikauden ajan ihmisen toimintaa. Honkajoella kannattaa tutustua kivikautiseen asumukseen, joka on toteutettu Museoviraston piirustusten mukaisesti.  Kivikautinen Myllyluoman asuinpaikka sijaitsee Pohjanmaantien (tie 44) varressa. Tieltä on opasteet perille. Paikalla on informaatiotaulu.

HONKAJOEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Hongontie 8, Honkajoki. (Kankaanpää)

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.