Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseon monipuolinen anti hämmästyttää

SATAKUNTA / HUITTINEN – Pelkkä nimi, Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseo, kertoo jo jotain. Ilmeisesti kyseessä on museo, joka tarjoaa vierailijalle enemmän kuin pelkkiä entisaikojen kunnostettuja maatalouskoneita. Ensikertalainen yllättyykin täydellisesti, kun astuu Huhtalan veljesten ihmemaailmaan.

Ongelma on kuitenkin ensin se, miten satunnainen vierailija löytää kyseisen paikan. Koska kyseessä on enemmänkin museoisäntien intohimoinen harrastus, ei museota suuremmin mainosteta. Vieraat ovat toki kaikki tervetulleita. Etenkin silloin, kun museolla on virallisestikin ovet avoinna.

Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseo sijaitsee Huittisissa Poriin johtavan valtatien 2:n varrella. Kotitilan entisen konehallin, nykyisen museon, ulkoseinään on kiinnitetty mainoskyltti. Siinä kaikki. Museolla ei ole omia internet-sivuja, mutta museon Facebook-sivuilta löytyy ajankohtainen tarvittava tieto.

Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseo on syntynyt kolmen miehen harrastuksen tuloksena. Heistä vanhin on jo eläkkeelle siirtynyt Pertti Huhtala. Pikkuveli Olli on vielä mukana työelämässä. Keräilijäkaksikko on saanut hyvän vahvistuksen, sillä Pertin poika Antti on myös kiinnostunut kaikesta, mikä liittyy vanhaan.

Keräilystä innostuneet Huhtalan veljekset ovat ottaneet talteen kiinnostavia vanhoja esineitä jo nuoresta alkaen. Esimerkiksi koristeelliset tulitikkurasiat ja kahvipakkaukset olivat alkuaikoina ensimmäisiä kiinnostuksen kohteita. Huutokaupat tulivat tutuiksi. Jo pelkästään niiden kiehtova tunnelma kiinnosti.

Vähitellen oma kokoelma alkoi karttua niin suureksi, että esineitä oli varastoituneena eri puolille, eri paikkoihin. Kun maatilan konehallina ollut tila vapautui, veljekset päättivät siirtää museoesineet sinne.

Näin oli syntynyt Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseo. Ovet avattiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2010.

Kun konehalli valmistui 2000-luvun alkuvuosina, veljesten mielessä oli jo museokin, mahdollisesti joskus tulevaisuudessa. Niinpä hallista tehtiin heti riittävän korkea, jotta sinne voitiin myöhemmin rakentaa ylimääräinen parvi museoesineille.

Hallin päädyssä sijaitseva tärkeä maatilan huoltohalli, paja, on yhä museoisäntien ahkerassa käytössä. Nyt siellä voidaan asianmukaisissa olosuhteissa laittaa museoesineitä näyttelykuntoon.

Jo maatilan pihapiiri vihjaisee, millaista on itse museon sisäpuolellakin. Harvoin näkee yhtä hyvin hoidettua ja siistiä maatalon piha-aluetta. Niinpä museon sisätilat lukemattomine tavaroineen on aseteltu paikoilleen tarkkaan harkiten. Heti kun astuu ovesta sisälle, voi aistia herkullisen tunnelman. On oitis selvää, että täällä vierailuun menee enemmän aikaa kuin, mitä oli ehkä etukäteen suunnitellut.

Maatalouskoneet, kuten kolmisenkymmentä viimeisen päälle kunnostettua traktoria ja maamoottoria, vievät ison osan tilasta. Paljon on tilaa varattu myös vanhoille bensapumpuille – kaikelle sille, mikä liittyy nostalgisiin huoltoasemiin. Tämä onkin Huhtalan museon eräs erikoisuus. Tuskin missään muualla on yhtä monta entisaikojen bensapumppuakaan.

Oleellinen osa hallin sisustusta ovat lukemattomat vanhat emalikyltit. Ne ovat erityisesti kolmikon nuorimman Antin suurin kiinnostuksen kohde. Esillä on vanhoja tienviittoja, mainoskylttejä, autojen rekisterikilpiä jne. Aitiopaikalla on entisten kuntien, Vammalan ja Äetsän kyltit vaakunoineen.

Pihapiirin yksi rakennus on täynnä pienempää tavaraa. Sieltä moni löytää muistoja omasta lapsuudestaan. Esillä on koko elämän kirjo. Olo on kuin olisi wanhan ajan sekatavarakaupassa.

Huhtalan museon anti on niin monipuolinen, että vierailu sopii kaikille. Parasta lienee kuitenkin se, kun Huhtalan miehillä on sana hallussa. Jokaiseen museoesineeseen liittyy aina kiehtova tarina.

Ohessa olevat valokuvat kertonevat parhaiten, mistä oikeastaan on kysymys.

HUHTALAN MAATALOUS- JA KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Risteentie 20, Huittinen.

KARTTA

Puh. 040 5124435

Facebook

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Huittisten museossa muistellaan presidentti Risto Rytin elämänvaiheita

LUE MYÖS: Pahkaparatiisi on yhden ihmisen valtava elämäntyö

LUE MYÖS: Pitsi-Pirtti on täynnä taitavasti tehtyjä kädentöitä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.