Pahkaparatiisi on yhden ihmisen valtava elämäntyö

SATAKUNTA / HUITTINEN – Varaudu hämmästymään! Suomessa on satoja museoita, mutta vastaavaa tuskin löytyy kotimaastamme. Ei edes koko maailmasta. Mauno Suonpään tuhansien esineiden pahkakokoelma on ainutlaatuinen, onhan hän kerännyt Suomen luonnosta näitä ihmeellisyyksiä jo 70 vuotta.

Onpa museota yritetty saada Guinnesin ennätysten kirjaankin, mutta se ei ole onnistunut. Syynä on ollut se, kun vastaavaa ei ole olemassa. Vertailu on mahdotonta.

Mauno oli kiinnostunut luonnonilmiöistä jo pikkupoikana ollessaan paimenena. Metsästä tarttui mukaan kaikenlaisia omituisuuksia. Ensimmäisestä löydöstä tuli ovenkahva. Jo nuoresta lähtien metsätöitä tehden, ensi hevosella ja lopuksi metsäkoneurakoitsijana metsätraktorilla, Maunolla on ollut aitiopaikka tehdä harvinaisia löytöjä. Luonnonoikkujen kokoelma kasvoi vauhdilla. Suurimmat löydöt oli hyvä tuoda kotiin kauhakuormaajan kauhassa. Eräs harvinaisuus on Suomen suurin pahka, jolla on ympärysmittaa nelisen metriä.

Keväällä rospuuttoaikana, kun metsätöitä oli vähemmän, oli aikaa mielenkiintoiselle harrastukselle. Ensimmäiseksi kotiin tuodut pahkat käsiteltiin. Ne piti puhdistaa ja lopuksi lakata värittömällä lakalla. Lopputulos oli hieno värien ja muotojen kirjo. Kokoelma on esillä tyhjäksi jääneissä konehallissa ja navetassa.

Luonnon monimuotoisuus on hämmästyttävä. Pahkaparatiisin erikoisuudet todistavat, miten luonto voi saada aikaan outoja muotoja ja väriyhdistelmiä. Tarkkaan katsoessa pahkoista löytyy ihmisten ja eläinten hahmoja. Etenkin lasten mielikuvitus oivaltaa Maunon pahkoista mitä omituisempia olentoja avaruusolio ET-hahmosta muumipeikkoihin. Löytyypä täältä Lenita Airisto ja Anita Hirvonenkin. Näyttely kokonaisuuteen kuuluu 300 kirjainta ja 75 numeroa, jotka ovat luonnon muovaamia. Isännän hauskat tarinat värittävät museokierroksen antia.

Pahkaparatiisi on omituisuudessaan saanut paljon julkisuutta aina tasavallan presidenttiä myöten. Vierailijoita on saapunut liki kymmenistä eri maista. Pahkaparonista ja Pahkaparatiisista on julkaistu lukemattomia lehtiartikkeleita. Paksuja vieraskirjoja on täyttynyt jo useita. Vilkkaimpina aikoina Pahkaparatiisissa on vieraillut kymmeniä bussilastillisia viikossa.

Mauno on luetteloinut erikoisimmat, jotta myös tulevat sukupolvet tietäisivät milloin ja mistä puu on löydetty. Uusia pahkoja ei enää kerry, sillä vanhat metsät hävitetään ja koneet rikkovat loputkin.

Pihapiirissä on myös Maunon syntypirtti. Sekin toimii nyt Pahkaparatiisin museotilana. Siellä on huone toisensa perään täynnä luonnon tekemiä taideteoksia. Vanha navetta on muutettu kahvilaksi ja myymäläksi. Leila-vaimo on saanut lukuisia kertoja herätä aikaisin aamulla leipomaan tuoreita kahvipullia vierailleen. Suonpään lähistöllä asuva jälkipolvi auttaa tarvittaessa.

Pahkaparatiisin erikoisuudet eivät jää pelkästään isännän tekemiin löytöihin. Pihapiirissä on useita mitä kummallisempia luonnonoikkuja, kuten kuusi kertaa itsensä ympäri kietoutunut leppä tai viisilatvainen kuusi.

(Mauno on siirtynyt taivaalliseen paratiisiin, mutta Pahkaparatiisi on yhä avoinna)

PAHKAPARATIISI

Osoite: Suonpääntie 43, Huittinen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseon monipuolinen anti hämmästyttää

LUE MYÖS: Huittisten museossa muistellaan presidentti Risto Rytin elämänvaiheita

LUE MYÖS: Pitsi-Pirtti on täynnä taitavasti tehtyjä kädentöitä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.