Pitsi-Pirtti on täynnä taitavasti tehtyjä kädentöitä

SATAKUNTA / HUITTINEN – Useimmat Huittisissa sijaitsevassa Pitsi-Pirtissä vierailevat pysähtyvät ensimmäiseksi ihailemaan Eeva-Liisa Kortelahden luomaa erikoista piha-aluetta. Kumpuilevaan pihamaastoon on tehty persoonallinen puutarha, jossa perinteisen nurmikon tilalla viheriöi pehmeä sammalmatto.

Harkiten istutetut kauniit kukkaistutukset täydentävät kokonaisuuden. Vuosikymmenien ajan kestäneen työn lopputulos on vaikuttava.

Kortelahti on ilmiselvästi kädentaitaja. Puutarhahoidon ohella häneltä luonnistuu myös tarkkaa työtä vaativa nypläys. Se lieneekin tärkein syy, miksi bussilasteittain käsitöistä kiinnostuneita ryhmiä saapuu ihailemaan Eeva-Liisan aikaansaannoksia. Pitsisiä taidonnäytteitä varten pihapiirissä on hirsinen mökki, jonka sisätiloissa on esillä satoja toinen toistaan taidokkaampia pitsitöitä pöytäliinoista kauluksiin.

Eeva-Liisan nypläysharrastus alkoi 1970-luvun alussa. Kokemusta kertyi ensin kansalaisopiston nypläyskursseilla. Muutaman vuoden jälkeen taidot olivat jo niin pitkällä, että Eeva-Liisa ryhtyi suunnittelemaan alusta alkaen työnsä.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin tältä taitajalta on ilmestynyt useita nypläysmallikirjoja. Niitä on myyty ympäri maailmaa. Eeva-Liisan mallien mukaan nyplätään Euroopan ohella aina Japania ja Australiaa myöten. Harrastuksesta tuli ammatti.

Eeva-Liisalle kristilliset arvot ovat tärkeitä, siksi tämä aihepiiri näkyy myös hänen töissään. Vuosien myötä monet muutkin aiheet on ikuistettu pitsitöihin. Pitsi-Pirtin seinillä on jopa autoaiheisia töitä. Kaikki alkaa valkoiselta paperilta, johon piirretään kaava tulevasta työstä. Itse nypläys on tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativa työ. Suurimmat pitsityöt valmistuvat vasta kuukausia kestävän uurastamisen jälkeen.

Eeva-Liisa on opettanut kädentaitoa myös seuraaville sukupolville järjestämällä nypläyskursseja. Tunnustuksena elämäntyöstään hänet on myös palkittu ansiomerkein.

(Pitsi-Pirtti on nyt lakkautettu ja arvokkaat Eeva-Liisan pitsityöt on siirretty muualle talteen)

Pitsi-Pirtin sivut on päivitetty! Sieltä löytyy hieno virtuaaliesitys museosta.

PITSI-PIRTTI

Osoite: Hiukkamäenkatu 8, Huittinen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseon monipuolinen anti hämmästyttää

LUE MYÖS: Huittisten museossa muistellaan presidentti Risto Rytin elämänvaiheita

LUE MYÖS: Pahkaparatiisi on yhden ihmisen valtava elämäntyö

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.