Hirvensalmen kotiseutumuseolle löytää, kun näkee lautavuoratun tuulimyllyn

ETELÄ-SAVO / HIRVENSALMI – Liian paljon tavaraa, liian vähän tilaa. Tuttu juttu monille kotiseutumuseon ylläpitäville puuhaihmisille. Näin on myös Hirvensalmella. Paikallisen kotiseutuyhdistyksen keräämä kokoelma on saanut ajan saatossa useasti vielä vaihtaa paikkaakin.

Nykyiset tilat ovat löytyneet 1920-luvulla rakennetun entisen kansakoulurakennuksen yläkerroksesta, opettajan kodista. Siniharmaasävyiseksi maalattu rakennus seisoo ryhdikkäänä kylän keskustassa. Sen vieressä on entinen suojeluskunnan talo. Kotiseutumuseolle löytää, kun näkee lautavuoratun varvasmyllyn ja sen vieressä seisovan 1700-luvun harmaahirsisen pienen aitan.

Kuntalaisten lahjoitusinto on ollut Hirvensalmellakin suuri. Esineitä on karttunut Hirvensalmi-seuran kokoelmiin runsaasti. Kaikkea ei mahdu edes esille. Kokoelma koostuu perinteisistä talonpoikaisajan esineistä, kuten separaattoreista, puukauhoista, leileistä, kirnuista, puusepän perinteisistä työkaluista, tuohivirsuista, vanhasta puhelimesta jne. Nähtävänä on myös hirvensalmelaisten käsityöläisten tuotteita.

Tarkkasilmäinen vierailija löytää tästä museosta mielenkiintoisia yksityiskohtia, jopa harvinaisuuksia. Eräs näistä on kiertokouluaikainen päiväkirja. Moni hirvensalmilainen onkin käynyt katsomassa, miten isoisät ja -äidit ovat ennen muinoin koulunpenkillä pärjänneet. Museon arvokkain esine lienee 1700-luvun tuoli, joka ehdittiin pelastaa vanhan kirkon palaessa.

Hirvensalmella on osattu tehdä myös laitonta pirtua. Tästä todisteena ovat vanhat viinankeittovälineet. Käyttöohjeetkin ovat yhä tallella. Prännin keittämiseen tarkoitetun pannun päällä oli vielä ”pannuhattu”, josta putket johtivat jäähdytysastian läpi. Se oli täytetty esimerkiksi lumella. Suppilon läpi viina johdettiin lekkeriin eli pieneen tynnyriin.

Museossa on esillä myös lakkautetun Säästöpankin esineistöä. Seuraava sukupolvi voi ihmetellä 1960-luvun kovamuovisia säästöpossuja.

HIRVENSALMEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Junnankuja 25, Hirvensalmi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kissakosken sähkönäyttely kertoo, miten sähkö aikoinaan saapui maaseudullekin

LUE MYÖS: Lepola – Ahti Karjalaisen synnyinkoti

LUE MYÖS: Tupa – Ahti Karjalaisen elämäntyömuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.