Kissakosken sähkönäyttely kertoo, miten sähkö aikoinaan saapui maaseudullekin

ETELÄ-SAVO / HIRVENSALMI – Kissanpäiviä Kissakoskella koko perheelle! Näin lupailee Kissakosken voimalaitoksen esite. Hirvensalmella sijaitseva historiallinen tehdasmiljöö luonnonkauniin Puulaveden rannalla tarjoaa mukavan pysähdyspaikan. Samalla voi tutustua paikan mielenkiintoiseen historiaan sekä nykyajan sähköntuotantoon.

Kaikki sai alkunsa 1700-luvun lopulla, kun paikalliset maanviljelijät tuskastuivat jokakeväisiin tulviin. Peltoalaakin tarvittiin lisää. Näin syntyi ajatus laskea Puulaveden pintaa. Idea päätettiin toteuttaa rakentamalla Kissakosken kanava. Projekti oli sen verran mittava, että kanava valmistui vasta vuonna 1842. Puulan pintaa saatiin laskettua 2,5 metrillä, ja se yhdistyi kanavan kautta Mäntyharjun reittiin.

1900-luvun alussa liikemiehet oivalsivat mahdollisuuden käyttää voimakkaasti virtaavaa vettä hyväksi. Paikalle perustettiin paperitehdas. Yrityksen nimeksi tuli Oy Kissakoski Ab. Yritys valmisti muun muassa vientiin menevää värillistä lahjapaperia, joka oli harvinaista 100 vuotta sitten. Tehtaan turmioksi koitui tulipalo.

Kymi Oy osti tehtaan 1922. Se toimi puuhiomona aina talvisotaan asti, jolloin tehdas lopetettiin kannattamattomana. Vuonna 1939 Kissakoskeen valmistui vesivoimalaitos. Suur-Savon Sähkö tuli voimalaitoksen omistajaksi 1988. Kissakosken voimalaitoksen avulla sähköistettiin aikoinaan lähes koko Etelä-Savo. Sotavuosina Mikkelissä toiminut Mannerheimin johtama Päämaja sai sähkönsä Kissakoskelta.

2000-luvulla valmistui uusi nykyaikainen voimalaitos. Vanhat punatiiliset rakennukset onneksi säilytettiin. Nyt niiden suojissa on Suur-Savon Sähkön nostalginen Sähkönäyttely. Se kertoo, miten sähkö aikoinaan saapui maaseudullekin. Esillä on paljon vanhaa aina yhtiön konttorista alkaen. Kissakosken kiinteistössä on aktiivista yritystoimintaa, kuten ravintola ja kalasäilyketehdas.

Näyttely on toistaiseksi suljettu (2022)

KISSAKOSKEN SÄHKÖNÄYTTELY

Osoite: Vahvamäentie 42, Hirvensalmi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hirvensalmen kotiseutumuseolle löytää, kun näkee lautavuoratun tuulimyllyn

LUE MYÖS: Lepola – Ahti Karjalaisen synnyinkoti

LUE MYÖS: Tupa – Ahti Karjalaisen elämäntyömuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.