Lepola – Ahti Karjalaisen synnyinkoti

ETELÄ-SAVO / HIRVENSALMI – Parikymmentä kilometriä Hirvensalmen keskustasta Kuitulan kylässä tienvarren iso opaskyltti, Ahti Karjalaisen synnyinkoti, paljastaa, kuka oli kylän kuuluisuus. Lepolan talossa vuonna 1923 syntynyt Ahti Kalle Samuli Karjalainen nousi maamme eturivin poliitikoksi. Hilkulla oli etteikö hänestä olisi tullut jopa tasavallan presidentti.

Lepola ei ole pelkästään kuuluisan miehen lapsuudenkoti, vaan se on myös hirvensalolainen 1900-luvun alkupuolen maatila. Nähtävänä olevat esineetkin ovat Lepolan talon omia.

Ahdin äiti, Lyydia os. Viherluoto, oli Lepolan kasvattitytär, joka peri tilan mennessään naimisiin Anselm Karjalaisen kanssa. Heille syntyi neljä lasta: Arvo, Saara, Tekla ja Ahti, joista viimeksi mainittu oli perheen kuopus. Ahti oli muita sisaruksiaan sen verran nuorempi, että muiden ollessa jo opiskelemassa Mikkelissä, sai Ahti leikkiä kotipuolessa ilman sisarustensa seuraa.

Perheen ilopillerin harrastus oli lukeminen. Nuorimies ahmi kaiken, minkä käteensä sai. Ahti harrasti myös omien juttujen kirjoittamista. 11-vuotiaana oli lähdettävä 50 kilometrin päähän Mikkeliin oppikouluun. Koulunkäynti keskeytyi, kun 16-vuotias Ahti Karjalainen lähti vapaaehtoisena mukaan sotaan. Radistina toimineen Ahdin ikäluokka pääsi ylioppilaiksi ilman kirjoituksia.

Lepolassa on paljon alkuperäistä jäljellä. Yhdessä huoneessa on sänky, jossa Ahdin kerrotaan syntyneen kätilön avustaessa. Lepolassa oli aina 1960-luvulle asti kylän posti, jota Ahdin sisar Tekla hoiti. Täällä voi yhä nähdä, millainen oli ennen muinoin maaseutuposti.

Lepolan pihapiiri on säilynyt alkuperäisenä.  Pystyssä ovat yhä navetta-liiterirakennus sekä vilja- ja kauppa-aitta. Ahdin isä Anselm Karjalainen piti pihapiirissä pientä kauppaakin. Lepola oli Karjalaisten asuntona 1960-luvulle asti ja vielä senkin jälkeen kesäpaikkana. Hirvensalon kunta osti Lepolan 2000-luvun alussa.

LEPOLA

Osoite: Joutsantie 1729, Kuitula, Hirvensalmi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kissakosken sähkönäyttely kertoo, miten sähkö aikoinaan saapui maaseudullekin

LUE MYÖS: Hirvensalmen kotiseutumuseolle löytää, kun näkee lautavuoratun tuulimyllyn

LUE MYÖS: Tupa – Ahti Karjalaisen elämäntyömuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.