Tupa – Ahti Karjalaisen elämäntyömuseo

ETELÄ-SAVO / HIRVENSALMI – Hirvensalmella syntynyt Ahti Karjalainen (1923-1990) teki ansiokkaan, mutta myös perin värikkään poliittisen uran. Päällimmäisenä monelle Karjalaisen aikalaiselle on jäänyt mieleen Ahdin poliittiset sotkut ja yksityiselämän värikkäät ongelmat.

Hirvensalmen kunnan keskustaan sijoitettu Karjalaisen elämäntyötä esittelevä museo ei peittele suurmiehen alkoholiongelmia, mutta painottuu kuitenkin kertomaan kylän kuuluisimman miehen aikaansaannoksista. Valtiomiehen meriitit ovat ansiokkaat.

Elämäntyömuseo Tupa on nimensä mukaisesti entinen 1800-luvun lopun pitäjäntupa, joka myöhemmin toimi myös kunnantalona. Museotoiminta on varsin tuore, sillä toiminta alkoi vasta 2000-luvulla samanaikaisesti, kun Hirvensalon kunta osti Karjalaisen suvulta Lepolan, Ahdin lapsuusajan kodin. Nyt sekin on avoinna yleisölle.

Ahti Karjalainen oli eräs sodanjälkeisen ajan maamme merkittävimmistä poliitikoista. Hän onnistui luomaan hyvät suhteet Neuvostoliiton johtoon, mikä oli tuohon aikaan erittäin tärkeää johtavassa asemassa olevalle suomalaiselle poliitikolle. Ura lähti nousuun, kun pääministeri Urho Kekkonen pyysi Karjalaista sihteerikseen vuonna 1950. Miesten pitkäaikainen yhteistyö oli varsin värikästä, joka vaihteli ystävyydestä lähes täydelliseen välirikkoon.

Kekkosen noustessa presidentiksi tuli Karjalaisesta luottomies moneen hallitukseen. Vähitellen kahden voimakastahtoisen ja vallanhaluisen miehen välille syntyi ristiriitoja. Karjalaisen oletettiin olevan Kekkosen seuraaja presidentiksi.

Karjalaisen poliittinen ura tyssäsi Kekkosen jatkaessa presidenttinä poikkeuslailla. Kun Karjalainen hävisi vielä Johannes Virolaiselle kilvan Keskustapuolueen presidenttiehdokkuudesta, hän vetäytyi politiikasta ja siirtyi Suomen pankin johtoon. Tästä virasta hän sai potkut alkoholiongelmiensa ansiosta. Ahti Karjalainen kuoli vuonna 1990.

TUPA – AHTI KARJALAISEN ELÄMÄNTYÖMUSEO

Osoite: Pitäjäntie 3, Hirvensalmi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kissakosken sähkönäyttely kertoo, miten sähkö aikoinaan saapui maaseudullekin

LUE MYÖS: Hirvensalmen kotiseutumuseolle löytää, kun näkee lautavuoratun tuulimyllyn

LUE MYÖS: Lepola – Ahti Karjalaisen synnyinkoti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.