Juvan museon ja Karjalaisten museon alueella toiminta on vilkasta

ETELÄ-SAVO / JUVA – Puitteet ovat komeat, mutta niin on paikan historiakin poikkeuksellinen. Partala on entinen kuninkaankartano, jonka menneisyys ulottuu Kustaa Vaasan ajalle 1500-luvulle. Kuninkaan määräyksestä paikalliset kartanon asukkaat joutuivat muuttamaan muualle ja tilalle tuli kuninkaan vouti.

Kustaa Vaasan ajatuksena oli tehdä kuninkaankartanoista mallitiloja ja hallinnollisia keskuksia, jotka toisivat myös verotuloja kruunulle. Näin ei kuitenkaan Partalan kartanon kohdalla käynyt. Niinpä seuraava Ruotsin kuningas Erik XIV lopetti kuninkaankartanon toiminnan tappiollisena. Kartanon alkuperäiset asukkaat saivat palata.

Tila pysyi Partasen suvun hallussa 1600-luvun lopulle, jonka jälkeen kartano siirtyi Poppiusten pappissuvulle ja avioliiton myötä myös Masalinien haltuun. Lopulta vuonna 1919 Juvan kunta osti kartanon ja sen maat. 1990-luvulla päärakennus kunnostettiin museotoimintaa varten.

Partalan historiallinen kartanomiljöö on säilynyt hyvin ja toiminta museoalueella on vilkasta. Juvan museon lisäksi täällä toimivat muun muassa Juvan karjalaisten museo, valokuvagalleria ja Juvan tryffelikeskus, joka on Suomen ainoa tryffeleihin erikoistunut tutkimuslaitos.

Piha-alueen väentuvan kahteen kamariin perustettu Juvan karjalaisten museo kertoo rajan takaa tänne siirtyneiden evakkojen tarinan. Esillä on esineitä ja huonekaluja, mitä sotaa pakoon lähteneet ihmiset ehtivät mukaansa ottaa. Eli kaikki museon esineet ovat lahjoituksina saatuja, Juvalla karjalaisten omistamia tai luovutetusta Karjalasta tänne tuotuja.

Museon seinällä on useita pitäjänkarttoja Juvalla asuvien karjalaisten kotiseuduilta. Vuoden 1939 Suomen kartasta voi nähdä, missä raja kulki vielä ennen sotia. Suurin osa esineistä on Rautjärveltä, sillä Juva oli rautjärveläisten pääsijoituspaikka. Museo ei ole ortodoksinen, sillä evakot tulivat luterilaisista pitäjistä.

JUVAN MUSEO JA KARJALAISTEN MUSEO

Osoite: Huttulantie 1, Juva.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Olympiavoittaja Kalevi Hämäläisen patsas

LLUE MYÖS: Pattoin perintötalon arvo on sen ainutlaatuisuudessa ja alkuperäisyydessä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.