Olympiavoittaja Kalevi Hämäläisen patsas

ETELÄ-SAVO / JUVA – Juvalta kotoisin oleva hiihtäjälegenda Kalevi Hämäläinen (1932-2005) oli sijoitettu vuoden 1960 Squaw Valleyn olympiakisojen 50 kilometrin ensimmäiseen arvontaryhmään. Suomen Hiihtoliiton johtajien luotto oli nihkeää tulevaan olympiavoittajaan. Arpa antoi Kalevin lähtönumeroksi Yksi. Sellainen numerolappu rinnassaan ei hiihtäjältä voitu odottaa menestystä.

Mutta niin vain Kalevi Hämäläinen tuli ensimmäisenä maaliin eikä takaa tulleetkaan hiihtäneet nopeammin. Pohja-aika piti loppuun asti. Kisan jänis pakeni takaa-ajajilta. Toiseksi tullut vanha konkari Veikko Hakulinen hävisi parikymmentä sekuntia. Suomi otti kaksoisvoiton olympiakisojen 50 kilometrin kuninkuusmatkalla.

Siviiliammatiltaan metsäteknikko Hämäläinen muistetaan olympiavoiton ohella hiihtäjänä, joka valittiin kisoihin aina rimaa hipoen. Toisinaan ei valittu lainkaan, kuten tapahtui Grenoblen olympialaisissa 1968 eikä vuonna 1966 Oslon MM-kisoissa. Kansa raivostui päätöksistä. Jopa tasavallan presidentti Kekkonen kertoi julkisesti mielipiteensä väärin kohdellun hiihtäjän puolesta.

Kalevi Hämäläinen tunnettiin hiihtäjänä, joka osasi tähdätä huippukuntonsa juuri arvokisoihin. Voittaessaan olympiakultaa, hän ei ollut edes voittanut Suomen mestaruutta. Pari vuotta ennen olympiakultaansa Hämäläinen voitti yllättäen maailmanmestaruuden Salpausselän 30 kilometrin hiihdossa. Silloinkin hän lähti matkaan ensimmäisten joukossa.

Viisi vuotta Kalevi Hämäläisen kuoleman jälkeen vuonna 2010 Juvalla paljastettiin olympiavoittajan kunniaksi näköispatsas. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Taru Mäntynen. Muistomerkki sijaitsee Juvan urheilukeskuksessa pesäpallostadionin ja yleisurheilukentän välissä. Perille löytää opasteita seuraamalla.

Hämäläinen itse suhtautui eläessään patsashankkeeseen nuivasti. Jos sellainen pystytetään, niin mieluummin paikkaan, missä ihmiset liikkuvat, oli olympiavoittajan toive.

OLYMPIAVOITTAJA KALEVI HÄMÄLÄISEN PATSAS

Osoite: Puistola, Juva.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juvan museon ja Karjalaisten museon alueella toiminta on vilkasta

LUE MYÖS: Pattoin perintötalon arvo on sen ainutlaatuisuudessa ja alkuperäisyydessä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.