Hitsaajat (Viljo Mäkinen)

Turkulainen Turun piirustuskoulun kasvatti Viljo Mäkinen (1920-1985) oli kuvanveistäjänä ja taidemaalarina tuottelias monilahjakkuus. Kupittaan Saven keraamikkona syntyi vuosien varrella uniikkikappaleita, mutta myös useita Mäkisen suunnittelemia malleja oli tehtaan tuotannossa.

Mäkinen tunnetaan Turussa ehkä parhaiten veistoksistaan, joista osa on varsin humoristisia, kuten Puutarhakadun Portsan pojat, Hämeenkadun Kissa-Alli ja Martinmäen Korppu-Vihtori.

Erityistä huomiota herättää Turun kaupungin tilaama Mäkisen Hitsaajat -teos, sijaitseehan se näkyvällä paikalla Aninkaistenmäessä Turun teknillisen ammattioppilaitoksen edustalla. Teoksen teema ja paikka ovat mitä sopivin, sillä se kuvaa hyvin vieressä sijaitsevan ”amiksen” opinalaa. Turun telakkateollisuus tarvitsi heti sotavuosien jälkeen osaavia ammattimiehiä. Ammattikoulussa hitsarit oppivat perustaidot.

Hitsaajat seisoo sen verran katutason yläpuolella, että se jää kiireisiltä ohikulkijoita usein huomaamatta. Auton tai bussin ikkunastakaan sitä ei oikein ehdi näkemään. Sen sijaan koulun oppilaille se on ollut varsin tuttu näky. Teoksen hyvä katselusuunta on pihan puolelta.

Yli kolme metriä korkea veistos on tehty tietysti hitsaamalla se kuparilevyistä ja kuparitangoista. Veistokseen on ikuistettu hitsari suojakypärä päässään työnsä äärelle. Kipinät vain sinkoilevat hitsarin tehdessä työtään. Kun tarkkaan katsoo, niin huomaa, miten teoksessa on toinenkin henkilö. Lieneekö opettaja.

Teos paljastettiin vuonna 1968.

HITSAAJAT

Osoite: Aninkaistenkatu 7, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.