Hörbergsgårdenin kotiseutumuseo sijaitsee lossimatkan päässä

UUSIMAA / PELLINKI – Jo matka Pellinkiin on elämys. Entinen itsenäinen saaristokunta sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Porvoosta. Matkaan sisältyy yksi lossimatka. Lossi liikennöi viidentoista minuutin välein. Sen jälkeen kuljetaan siltojen avulla saarelta saarelle. Pellinki oli aikoinaan syrjäistä ruotsinkielistä saaristoa, jossa elettiin Myrskyluodon Maijan -tunnelmissa.

Vaikka yhteydet ovat parantuneet, voi Pellingissä yhä nauttia entisaikojen tunnelmasta. Paikallisen kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on kertoa, miten saarella aiemmin elettiin. Siihen tarjoutuu hyvä mahdollisuus, kun tutustuu yhdistyksen ylläpitämään Hörbergsgårdenin kotiseutumuseoon.

Pellingin saaristossa asui vielä vuosikymmeniä sitten noin 500 vakituista asukasta. Toimeentulo tuli kalastuksesta ja veneenrakentamisesta. Kieltolakiaika toi myös lisäansioita Pellingin pirtutrokareille. Vähitellen väki väheni pääkaupunkiseudulle. Nyt moni on palanut, tosin vain kesäaikaan. Pellingin mökkiläisistä on tullut innokkaita kotiseutuihmisiä. Yhdistystoiminta on erittäin vilkasta.

Kotiseutumuseon toiminta alkoi 1960-luvulla, kun Hörbergsgårdenin tilan 1800-luvun päärakennus siirrettiin Söderbystä nykyiselle paikalleen museoalueelle. Tilan omistaneet kaksi veljestä olivat eläneet naimattomina. Perillisiä ei ollut. Niinpä kotiseutuyhdistys lunasti tyhjäksi jääneen tilan päärakennuksen.

Museoalue täydentyi, kun tänne siirrettiin Marin tupa. Mari muistetaan lukuisista kissoistaan. Lisäksi museoalueeseen kuuluu muun muassa sepän paja, luhti, lato, lammaskarsina ja ranta-aitta.

Pellingin kuuluisin kesäasukas oli Tove Jansson, joka vietti useita kesiä pienellä ja karulla Klovharun saarellaan. Muumien seikkailuissa onkin paljon mukana Toven kesämaisemia.

HÖRBERGSGÅRDENIN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Hörbergintie 10, Suurpellinki (Porvoo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.