Agricola-museonäyttely kertoo oman kylän suurmiehen elämästä

UUSIMAA / PERNAJA – Lähes viisisataa vuotta on kulunut jo Mikael Agricolan kuolemasta, mutta yhä osataan, etenkin suurmiehen kotipitäjässä Pernajassa, ylläpitää paikkakunnan merkkihenkilön muistoa. Syystäkin, sillä Agricolan merkitys myöhemmille sukupolville on ollut erittäin merkittävä.

Pernajassa kaikesta Agricolaan liittyvästä on kiittäminen Mikael Agricola -seuraa. Yhdistyksen jäsenien intohimona on ollut järjestää monipuolista toimintaa, mikä on liittynyt Mikael Agricolaan. Eräs tällainen osoitus on Pernajassa syntyneelle merkkihenkilölle omistettu oma näyttely. Se sijaitsee, tosin vain väliaikaisesti, Pernajan Koskenkylässä entisen pankin tiloissa. Toiveena on löytää näyttelylle tulevaisuudessa parempi paikka, ehkä lähempää Pernajan kirkkoa, jota vastapäätä sijaitsee jo Agricolan patsas. Tosin merkkihenkilön todellisesta ulkonäöstä ei ole varmuutta.

(Museo on siirtynyt uuteen paikkaan: Pernajantie 197, Pernaja)

Monitaituri Mikael Agricola oli suomen kielen ja kirjallisuuden isä, Uuden testamentin suomentaja, Suomen uskonpuhdistaja ja Turun piispa. Agricolan ABC-aapinen oli maamme ensimmäinen suomenkielinen kirja.

Agricola syntyi Pernajassa Torsbyn kylässä 1500-luvun alussa ja eli lapsuutensa kotiseudulla ennen maailmalle lähtöä. Syntymäkodin paikalla on nykyään graniittinen muistokivi.

Martti Lutherin aloittaman uskonpuhdistuksen ajatukset saapuivat Saksasta Suomeen, kiitos Agricolan, joka itsekin vietti useamman vuoden Saksassa Lutherin ajatuksia omaksuen – samalla kun opiskeli Wittenbergin yliopistossa. Valmistuttuaan maisteriksi hän palasi Suomeen ja toimi Turun katedraalikoulun rehtorina. Myöhemmin Agricola nimitettiin Turun piispaksi.

Agricola kuoli paluumatkallaan Moskovasta vuonna 1557 Kuolemanjärvellä. Hänet on todennäköisesti haudattu Viipuriin, mutta tarkka hautapaikka ei ole tiedossa. Agricolan kuolinpäivänä 9. huhtikuuta vietetään suomen kielen päivää.

Agricolan Torsbyn kylässä sijainneen syntymäpaikalla on tehty arkeologisia kaivauksia. Paikalta löydettyjä esineitä on nähtävänä Koskenkylän Agricola-näyttelyssä. Esineet on saatu lainaksi Museovirastolta.

Näyttelyn yhteydessä, viereisessä huoneessa, on suosittu kirpputori.

AGRICOLA-MUSEONÄYTTELY

Osoite: Pernajantie 197, Pernaja.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Isnäsin höyrykonemuseon taustalla on kylätoimikunnan uskomaton uurastus

LUE MYÖS: Mikael Agricolan neljästä muistomerkistä yksi sijaitsee Pernajassa

LUE MYÖS: Rönnasin Saaristomuseossa ei ole tyydytty tavanomaiseen – rima on ollut korkealla

LUE MYÖS: Pernajan Veteraanimuseo on tärkeä kunnianosoitus sotaveteraaneille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.