Pernajan Veteraanimuseo on tärkeä kunnianosoitus sotaveteraaneille

UUSIMAA / PERNAJA – Lähes Pernajan kivikirkkoa vastapäätä on punamullattu ulkorakennus. Sen suojissa on paikallisten puuhaihmisten silmäterä: Veteraanimuseo. Museo ei ylpeile suurella koollaan eikä isoilla kävijämäärillään, mutta se on tärkeä kunnianosoitus sotaveteraaneille. Kun Suomen itsenäisyys oli uhattuna talvi- ja jatkosodan aikana, moni joutui uhraamaan henkensä rintamalla vapaan maan puolesta.

Pernajan Veteraanimuseo on perustettu 1997. Suurin osa näytteillä olevista esineistä on saatu lahjoituksina paikallisilta sotaveteraaneilta ja heidän sukulaisiltaan. Esillä on sotilaiden ja lottien käyttämiä univormuja, sodanaikaisia kypäriä, aseita, mitaleja, sotilasarvomerkkejä, reppuja jne. Hyllylle on kerätty sota-ajan elintarvikkeita. Kahvit, kahvin korvikkeet ja sokerit ovat alkuperäisissä pakkauksissaan.

Veteraanimuseon mielenkiintoisinta antia ovat rintamalla tehdyt puhdetyöt. Erityisesti jatkosodassa asemasodan aikana rintamalinjat pysyivät pitkään paikallaan. Tilanteen salliessa rintamamiehet kuluttivat aikaa korsuissa tekemällä puhdetöitä. Materiaalia saatiin luonnosta: puuta, tuohta, olkea, pahkaa ja nahkaa. Lisäksi voitiin käyttää esimerkiksi metallia, kuten tykinhylsyjä ja pudotetun venäläisen lentokoneen alumiinia.

Pitkän asemasotavaiheen aikana puhdetyöt olivat tärkeä osa joukkojen mielialaa ylläpitävistä tekijöistä. Osa sotilaista saattoi puhdetöistä tienatakin, sillä tällä tavoin helpotettiin kotirintaman työvälinepulaa. Esineiden myynnistä vastasi osaltaan Lotta-Svärd -järjestö.

Erilaiset käytännölliset tarve-esineet olivat suosittuja, mutta myös esineen ulkonäköön haluttiin panostaa. Tuloksena oli kauniita koruja, sormuksia ja rannerenkaita, korulippaita ja lasten leluja. Pernajan Veteraanimuseossa on esillä muun muassa taitavasti tehtyjä huonekaluja ja erilaisia jalkineita.

VETERAANIMUSEO

Osoite: Kirkonkylä (kirkkoa vastapäätä), Pernajantie 307, Pernaja (Loviisa).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Agricola-museonäyttely kertoo oman kylän suurmiehen elämästä

LUE MYÖS: Isnäsin höyrykonemuseon taustalla on kylätoimikunnan uskomaton uurastus

LUE MYÖS: Mikael Agricolan neljästä muistomerkistä yksi sijaitsee Pernajassa

LUE MYÖS: Rönnasin Saaristomuseossa ei ole tyydytty tavanomaiseen – rima on ollut korkealla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.