Antskogin ruukki houkuttelee pienelle pysähdykselle

UUSIMAA / POHJA – Antskogissa (Ansku) ei ole enää nähtävänä mitään, mikä liittyisi vanhaan ruukkiaikaan. Kuitenkin pieni kylä vesistön äärellä ja kauniit maisemat houkuttelevat pysähtymään. Nyt tehtaan työntekijöiden asuntoihin ovat muuttaneet kesäasukkaat.

Antskogin ruukki perustettiin 1640. Se oli Suomen vanhimpia. Pohjan kunnassa oli useita raudanjalosukseen erikoistuneita ruukkeja. Euroopassa sotia käyvä Ruotsi-Suomen suurvalta tarvitsi rautaa.

Antskogin ruukin perusti turkulainen Jakob Wolle. Toiminta ei kuitenkaan pitkään kannattanut. Ruukinomistajat vaihtuivat tiheään. 1800-luvulla koettiin nousukausi. Rauta vaihtui kuparin jalostamiseen. Ruukkipatruuna Robert Finlay oli hankkinut 1700-luvulla omistukseensa Orijärven kuparikaivoksen ja perustanut Kärkelän kupariruukin. Kuparia jalostettiin myös Antskogissa.

1600- ja 1700 -luvuilla Suomeen muutti Pohjois-Ranskasta ja Belgiasta valloneja, raudanjalostuksen ammattilaisia. He toivat mukanaan uusia työmenetelmiä. Antskogissa käytettiin niin sanottua vallonitaontaa, millä saatiin aikaiseksi parempaa kankirautaa. Sen valmistamiseen ei kuitenkaan riittänyt kotimainen heikompilaatuinen rautamalmi, vaan raaka-aine piti tuoda Ruotsista. Antskogin vallonitaonta lopetettiin 1797 ja kankiraudan valmistus siirrettiin Fiskarsiin.

Antskogin rautaa ja kuparia taottiin 1800-luvun lopulle. Teollinen toiminta kuitenkin jatkui, sillä tehtailija John Julin oli saanut luvan perustaa verkatehtaan. Tulipalo hävitti tehdasrakennuksen 1900, mutta töitä jatkettiin uusissa tiloissa. Viimein tehdas lopetti toimintansa 1959. Tilat myytiin huutokaupassa MAKO Oy:lle, metallialan yritykselle.

Rauta- ja kupariruukin sekä verkatehtaan aikakaudella lähes jokainen Antskogin asukas sai toimeentulonsa kylän ainoalta työnantajalta. Verkatehtaan konkurssin jälkeen moni muutti muualle. Teollinen toiminta ei kuitenkaan kokonaan lakannut, sillä Julin oli saanut luvan verkatehtaan sekä vanutus- ja värjäyslaitoksen perustamiseen ruukin yhteyteen. Tehtaan toiminta päättyi kannattamattoman vasta vuonna 1959.

ANTSKOGIN RUUKKI

Osoite: Antskog, Pohja (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Billnäsin ruukki tunnetaan myös tammisista konttorihuonekaluista

LUE MYÖS: Kuvankaunis Fiskarsin ruukki houkuttelee paljon väkeä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.