Billnäsin ruukki tunnetaan myös tammisista konttorihuonekaluista

UUSIMAA / POHJA – Billnäs on kokenut nousut ja laskut. Silloin on taottu, kun rauta on ollut kuumaa. Raudanjalostus alkoi 1641, kun Carl Billsten perusti Billnäsin ruukin. Liikemiehet oivalsivat, kuinka vesivoima voitiin valjastaa hyötykäyttöön. Koskien rannoille perustettiin masuuneja, joissa rautamalmia voitiin jalostaa.

Aikakausi oli otollinen ruukin perustamiselle. Ruotsi-Suomen valtakunta oli laajimmillaan. Euroopassa riehunut kolmikymmenvuotinen sota teki raudasta arvokkaan raaka-aineen. Aluksi Billnäsin ruukki sai rautamalmin Lohjan Ojamon kaivoksesta. Sen laatu ei ollut riittävän hyvää.

Aina 1800-luvun alkuun ruukkien tarvitsema rautamalmi tulikin Ruotsista. Metsiä Suomessa oli riittävästi. Puuta tarvittiin raudan jalostuksessa käytetyn hiilen valmistukseen. Hyvästä alusta huolimatta Billnäsin ruukin toiminta hiipui nopeasti.

Uutta nousua saatiin odotella 1700-luvulle, kun ruukin omistus siirtyi Hising-suvulle. Vanhojen tehtaiden tilalle rakennettiin uudet ja tuotantoa uudistettiin. 1800-luvulla kankiraudan lisäksi taottiin nauloja, kirveitä, lapioita ja hevosenkenkiä. Vuosisadan loppuvuosina alkoivat taas vaikeudet. Vanhanaikaiset menetelmät eivät kyenneet kilpailemaan eurooppalaisten ja amerikkalaisten tehtaiden kanssa.

Tilanteen pelastajaksi tuli Fridolf Leopold Hisinger. Tuotevalikoima laajeni ovenkahvoihin, vasaroihin ja kihveleihin. Uutuutena olivat myös tammiset Billnäsin konttorihuonekalut. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Billnäsin ruukki liitettiin osaksi Fiskars-yhtiötä.

1980-luvulla ruukin toiminta oli jälleen hiipumassa. Pohjan kunnan perustaman yhtiön yhdeksi päätavoitteeksi tuli kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ruukkimiljöön säilyttäminen. Tyhjiksi jääneisiin tiloihin on tullut uusia yrittäjiä. Vanha ilme on saatu säilymään. Billnäs on nykyään suosittu taukopaikka. Kahvia voi nauttia viehättävässä ympäristössä.

BILLNÄSIN RUUKKI

Osoite: Ruukintie 8, Billnäs, Pohja (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Antskogin ruukki houkuttelee pienelle pysähdykselle

LUE MYÖS: Kuvankaunis Fiskarsin ruukki houkuttelee paljon väkeä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.