Mikael Agricolan neljästä muistomerkistä yksi sijaitsee Pernajassa

UUSIMAA / PERNAJA – Mikael Agricolan ABC-kirjan kuuluisa teksti on jäänyt monen suomalaisen mieleen. Sen sijaan uskonpuhdistajana ja Suomen kirjakielen isänäkin pidetyn Agricolan värikkään elämän yksityiskohdat ovat vähemmän tunnettuja. 1500-luvulla eläneestä suurmiehestämme on tehty lukuisia patsaista. Yksi niistä sijaitsee Agricolan syntymäkunnan Pernajan kirkkoa vastapäätä.

Mikael syntyi Pernajassa vuonna 1510. Aivan varmuudella syntymävuotta ei tiedetä. Lahjakas ja nopeaoppinen nuorimies pääsi opiskelemaan Viipuriin. Siellä hän otti käyttöön sukunimensä Agricola. Sillä hän halusi viitata isänsä maanviljelijä-ammattiin. Mikael Agricola kuoli eräällä Moskovan matkallaan ja hänet haudattiin Viipuriin.

Tarkkaa hautapaikkaa ei tiedetä. Vuonna 1908 paljastettiin Viipurin tuomiokirkon edessä Emil Wikströmin veistämä Agricolaa esittävä puolivartalokuva. Talvisodan loppuvaiheessa muistomerkki kuitenkin katosi eikä sitä saatu koskaan takaisin.

Patsaasta tehty kopio sijoitettiin Turun tuomiokirkon eteisaulaan vuonna 1910. Lisäksi saman kirkon ulkopuolella on 1952 paljastettu Oskari Jauhiaisen tekemä Agricolan patsas. Pernajan seurakunta hankki kopion Wikströmin Agricola-patsaasta, joka paljastettiin 1959. Jalustan on kaiverrettu Agricolan nimikirjoitus.

Wikströmin Agricola-patsaita on tehty yhteensä neljä. Turun ja Pernajan lisäksi Agricolan muistomerkki löytyy Lahdesta ja Viipurista. Lahden patsasta pidetään huomionosoituksena tänne asutetuille viipurilaisille. Suomalaiset lahjoittivat 1990-luvulla Agricolan patsaan Viipurin kaupungille. Se sijoitettiin ensin kirjastoon ja myöhemmin uuden jalustan päälle Pietari-Paavali kirkon lähelle.

Kuolinpäivä, 9.4., on suomen kielen päivä. Sama päivä on myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä.

Pernajassa on Agricola-museonäyttely.

MIKAEL AGRICOLAN MUISTOMERKKI

Osoite: Pernajantie 330 Pernaja (Loviisa).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Agricola-museonäyttely kertoo oman kylän suurmiehen elämästä

LUE MYÖS: Isnäsin höyrykonemuseon taustalla on kylätoimikunnan uskomaton uurastus

LUE MYÖS: Rönnasin Saaristomuseossa ei ole tyydytty tavanomaiseen – rima on ollut korkealla

LUE MYÖS: Pernajan Veteraanimuseo on tärkeä kunnianosoitus sotaveteraaneille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.