Aleksis Kiven aikana Taaborinvuori oli nuorison kokoontumispaikka

UUSIMAA / NURMIJÄRVI – Oikea Taaborinvuori on Israelissa. Raamatun mukaan paikkaa pidetään Jeesuksen kirkastusvuorena. Vähän pienempi Taaborinvuori löytyy Nurmijärven Palojoenkylästä Aleksis Kiven kotipaikan vierestä.

Tuleva kansalliskirjailijamme nimesi pikkupoikana lasten suositun leikkipaikan Raamatun mukaan. Useimmat Kiven syntymäkodissa vierailevista tutustuvat myös tien toisella puolella sijaitsevaan Taaborinvuoreen.

Aleksis Kiven aikana Taaborinvuori ja sen kyläkeinu olivat nuorison kokoontumispaikka. Kiven kerrotaan saarnanneen muille lapsille kirkonmenoja leikittäessä. Leikkikirkon paikka on yhä havaittavissa. Nykyisin alueella on vilkasta kulttuuritoimintaa.

Jo 1950-luvun alkuvuosilta lähtien Nurmijärven Kivi -juhlat ovat esittäneet Kiven tuotantoa erilaisina sovituksina. Seitsemän veljestä, Nummisuutarit, Kihlaus, Olviretki, Lea…aina on ollut täydet katsomot. Lähes kokonaan katettu näyttämö on eräs maamme suurimpia harrastajanäyttämöitä. Kivi-juhlia pidetään Suomen vanhimpana harrastaja- ja talkoovoimin toteutettuna kesätapahtumana.

Osa Taaborinvuoresta on varattu museoalueeksi. Tänne on siirretty vanhoja rakennuksia eri puolilta Nurmijärveä. Näyttelyt kertovat, millaista oli elää Nurmijärvellä yli sata vuotta sitten. Sepän mökissä esitellään muun muassa naisten käsityötaitoja. Kapioiden teko oli tärkeä osa nuoren naisen elämää. Mökissä on nähtävänä kapioiksi tehty ryijy. Siinä käytetty kuviointi oli suosittu ja mallia kutsuttiin myöhemmin Nurmijärvi-ryijyksi.

Nahkasuutarin mökin näyttely kertoo lukutaidon merkityksestä ja tiedonvälityksestä. Puusuutarin verstaassa on nurmijärveläisen Evert Niemimaan pienoisveistoksia. Rakennus oli alun perin mäkitupalaisten mökki.

TAABORINVUORI

Osoite: Palojoentie 272, Palojoki, Nurmijärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis Kiven syntymäkoti on säilynyt

LUE MYÖS: Nukarin koulumuseossa on entisaikojen tunnelmaa

LUE MYÖS: Nurmijärvi-Taiteen museo on syntynyt Rintalan veljesten elämäntyönä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.