Aleksis Kiven syntymäkoti on säilynyt

UUSIMAA / NURMIJÄRVI – Nurmijärven vaakunaan on ikuistettu seitsemän takkutukkaista miestä: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Oiva valinta. Kukapa ei tuntisi kansalliskirjailijamme Aleksin Kiven hahmoja. Muutenkin Nurmijärvellä syntyneiden merkkihenkilöiden ja julkkisten lista Matti Vanhasesta Maukka Perusjätkään on pitkä.

Matkailullisesti Aleksis Kivestä osataan ottaa kaikki irti. Nurmijärvi tarjoaa Kiven elämästä kiinnostuneille mieleenpainuvia elämyksiä. Tutustuminen Aleksis Stenvallin synnyinmaisemiin kannattaa aloittaa hänen kotitalostaan. Talo Nurmijärven Palojoen kylässä on entisöity Kiven aikaiseen asuun. Paljon ehti kuitenkin tapahtua ennen kuin kotimuseo avattiin 1951.

Palojoella Seitsemän veljeksen ja Nummisuutarien maisemissa syntynyt Aleksis oli räätäli Erik Stenvallin ja hänen vaimonsa Annastiinan neljäs lapsi. Isä Erikin rakentama talo valmistui 1824. Aleksis lähti opiskelemaan muualle jo 12-vuotiaana, mutta vieraili usein kotimaisemissaan. Vanhempien kuoltua Palojoen talo huutokaupattiin. Rakennuksen osti kirjailijan veli, joka joutui kuitenkin myymään sen myöhemmin.

1800-luvun lopulla Johan Groth perusti taloon Palojoen ensimmäisen kyläkaupan. Sitä varten tehtiin suuria muutoksia, muun muassa huonejako pantiin uusiksi ja yläkerta purettiin. Toisen maailmansodan jälkeen Aleksis Kivi Seura hankki kirjailijan kodin omistukseensa. Talo entisöintiin Kiven aikaiseen asuun.

Stenvallien irtaimisto oli huutokaupassa siirtynyt eri omistajille. Osa kodin alkuperäisestä esineistöstä saatiin museota perustaessa takaisin, osa on saatu lahjoituksina. Museossa on myös Kivelle kuuluneita esineitä. Kodin vieressä kohoavalle Taaborinvuorelle on perustettu kotiseutumuseoalue.

ALEKSIS KIVEN SYNTYMÄKOTI

Osoite: Palojoentie 271, Palojoki, Nurmijärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Nukarin koulumuseossa on entisaikojen tunnelmaa

LUE MYÖS: Nurmijärvi-Taiteen museo on syntynyt Rintalan veljesten elämäntyönä

LUE MYÖS: Aleksis Kiven aikana Taaborinvuori oli nuorison kokoontumispaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.