Nukarin koulumuseossa on entisaikojen tunnelmaa

UUSIMAA / NURMIJÄRVI – Heiniä, olkia, perunamaata ja asunto valmiiksi hakatuilla polttopuilla. Miltä kuulostaa yli sata vuotta sitten opettajan palkkaan kuuluneet luontaisedut? Ne olivat tärkeä lisä kansakouluopettaja Aleksandra Nyholmin pienen palkan päälle. Aleksandra oli Nukarin koulun ensimmäinen opettaja.

Nurmijärvellä oltiin edistyksellisiä. Vuoden 1866 kansakouluasetus ohjeisti, mutta ei vielä velvoittanut perustamaan kansakouluja maaseudulle. Nurmijärvellä haluttiin kuitenkin aloittaa lasten sivistäminen, mutta koulun sijaintipaikasta ei päästy yksimielisyyteen.

Kauempana asuneet pitäjäläiset eivät halunneet osallistua kustannuksiin. Koulumatka olisi ollut liian pitkä heidän lapsilleen. Ongelma ratkaistiin, kun Raalan kartanon omistaja päätti perustaa koulun omalle maalleen. Nurmijärven ensimmäinen opinahjo, Nukarin koulu, aloitti toimintansa 1873.

Vapaaehtoisen koulun oppilaista suurin osa oli kartanon maatyöläisten ja torppareiden lapsia. Kouluun oli vapaa pääsy myös muillakin. Ensimmäisenä vuonna kouluun ilmoittautui 42 lasta. Koulu sai käyttöönsä tyhjäksi jääneen asunnon.

Vuonna 1898 kansakoulujen perustaminen tuli pakolliseksi. Raalan kartano lahjoitti koulurakennuksen ja tontin Nurmijärven kunnalle. Uudistusten myötä tarvittiin myös uusi koulurakennus. Vanha Nukarin koulurakennus jäi vielä osittain koulukäyttöön. Sota-aikana vanhaa koulua käytettiin korvaavana tilana, kun uudempi koulu oli puolustusvoimien käytössä.

Nukarin koulumuseo avasi ovensa vuonna 1981. Esineistöä kerättiin eri puolilta kuntaa. Luokkahuoneen harmoni ja karttapallo ovat alkuperäisiä Nukarin koulun opetusvälineitä. Alkuaikoina oppilaat istuivat penkeillä pitkien pöytien ääressä. Nykyiset museossa olevat pulpetit ovat myöhemmältä ajalta. Koulumuseolla on laaja kokoelma entisaikojen pahvisia opetustauluja.

NUKARIN KOULUMUSEO

Osoite: Nukarintie 91, Nurmijärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis Kiven syntymäkoti on säilynyt

LUE MYÖS: Nurmijärvi-Taiteen museo on syntynyt Rintalan veljesten elämäntyönä

LUE MYÖS: Aleksis Kiven aikana Taaborinvuori oli nuorison kokoontumispaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.