Huovilan puisto ja kotiseutumuseo on alansa parhaimmistoa

PÄIJÄT-HÄME / KÄRKÖLÄ – Jo saapuminen Huovilaan on vaikuttava. Näkymä muistuttaa enemmänkin Italian Toscanaa kuin hämäläistä maalaismaisemaa. Pihtakuusirivistö johtaa Huovilan maisemapuistoon.

Paljon on muuttunut kartanon loistonpäivistä, mutta kunnostustöiden jälkeen on jälleen aistittavissa, millaista täällä oli ennen muinoin. Ei siis ihme, että monet tulevat tänne viettämään aikaansa ja nauttimaan luonnosta.

1800-luvun lopulla Huovila oli vauras tila. Silloisen omistajan Carl Constantin Collinin suureelliset suunnitelmat tulivat kuitenkin kalliiksi. Mahtipontista päärakennustakaan ei rakennettu kivijalkaa pidemmälle. Sen sijaan maisemapuisto saatiin edustavaan kuntoon. Puistoon kaivettiin lapiotyönä neljä lampea, joihin saatiin vesi patoamalla laakson läpi virtaava joki. Lampia kiersivät kaartuvat hiekkakäytävät näköalapaikkoineen.

Isäntä itse viihtyi Hovilassa vain kesät. Talvet kuluivat Etelä-Ranskassa Nizzassa. Collin oli myös tuttu näky Monte Carlon kasinolla. Niinpä kartanonisännän raha-asiat alkoivat mennä pieleen. Lopulta hän 1930-luvulla myi rahavaikeuksissaan Huovilan rakennukset ja loput jäljellä olevat maat.

1950-luvulla Huovilan puisto päätyi Kärkölän kunnan omistukseen. Puisto oli päässyt pahasti metsittymään. Huonokuntoiset rakennukset jouduttiin purkamaan. Nyt entisöinnin jälkeen puisto on jälleen viihtyisä. Elämäkin on palanut alueelle, sillä Kärkölä-Seuran aktiivisen toiminnan tuloksena puiston alueelle on perustettu kotiseutumuseo. Tänne siirretyt vanhat rakennukset antavat hyvän kuvan, millaista oli kärköläläinen elämänmeno 100 vuotta sitten.

Kotiseutumuseossa muistellaan myös Kärkölän kuuluisinta naista, Helvi Sipilää. ”Kärkölän tyttö” oli monessa edelläkävijä. Hän oli vuonna 1981 Suomen ensimmäinen naispresidenttiehdokas. Sipilä valittiin ensimmäisenä naisena YK:n apulaispääsihteeriksi.

HUOVILAN PUISTO JA KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Museontie, Kärkölä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.