Jo Siikaisten kotiseutumuseon päärakennus on nähtävyys sellaisenaan

SATAKUNTA / SIIKAINEN – Siikaisten kotiseutu- ja museoyhdistys haluaa pitää museoalueen rakennukset kunnossa ja alueen elävänä. Hautausmaan ja kirkon takana sijaitseva kotiseutumuseo on poikkeuksellisen monipuolinen käyntikohde. Kesäisin piha-alueella järjestetään erilaisia tapahtumia.

Jo itse museon päärakennus, entinen kansakoulu, on komea. Syystäkin rakennusta on kutsuttu nimellä kuistikoulu. Isoilla lasi-ikkunoilla koristeltu kuisti on hieno. Piha-alue on laaja ja ympärillä on puutarhamainen tontti, joka oli myös opetuskäytössä. Museossa on esillä kirkkovene, jolla aikoinaan saavuttiin kirkonmenoihin järven yli soutaen koulun rantaan. Nykyisin järveä ei enää ole.

Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi viljamakasiini, pakari ja talkoovoimin rakennettu näyttelykorsu. Paikalliset sotaveteraanit halusivat tallentaa jälkipolville muiston ajasta, jonka he nuoruudessaan joutuivat viettämään isänmaan itsenäisyyttä puolustamassa. He rakensivat museon pihapiiriin korsun vuonna 1994.

Pihan aitta on sisustettu nuoren naisen morsiusaitaksi. Viljamakasiinissä esitellään siikaislaista maatalousesineistöä.

Koulutyö alkoi rakennuksessa jo 1800-luvun lopulla. Tämänkin satakuntalaisen koulun perustamisen myötävaikuttajana oli Antti Ahlström, varakas teollisuusmies. Museokäytössä on vielä yksi luokkahuone kertomassa, millaiselta opetustila näytti aikoinaan. Kalustus, vanhat oppikirjat ja opetusvälineet on saatu kunnan lakkautetuista kansakouluista. Varsinaisen opetuksen jo päätyttyä kuistikoulussa toimi vielä pitkään poikien teknistentyön tilat.

Siikaisten kotiseutumuseoon on tallennettu runsaasti esineistöä, joten vierailuun kannattaa varata aikaa. Esillä on kuntalaisten lahjoittamia esineitä, esimerkiksi siikaislaisen vihkiparin hääasut ja sota-ajan muistoja. Kotiseutumuseosta löytyy harvinaisuuksiakin.

Eräs hauska erikoisuus on pyörillä ja istuinpehmusteilla varustettu pyörätuoli. Sen omistaja oli Siikaisten ensimmäinen apteekkari. Apteekin apulaiset hakivat joka aamun arvonsa tuntevan hienostorouvan polkupyörän eteen asennetulla kotitekoisella kärryllä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kirkkotie 3, Siikainen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Westergårdin museoaitan kaikki esineet on kerätty suvun omalta perintötilalta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.