Jokelan kotiseutumuseo on hämmästyttävän monipuolinen

UUSIMAA / RUOTSINKYLÄ – Kerran kesässä Ruotsinkylän raitit täyttyvät vierailijoiden pysäköidyistä autoista. Jokelan maalaistalon pihapiiri täyttyy uteliaista. Vanhan Ajan Päivät on tapahtuma, johon haluaa osallistua liki jokainen kyläläinen. Lapsetkin, onhan tiedossa poniajelua. Toki entisaikojen koneista ja maalaiselämästä kiinnostuneita vieraita saapuu kaukaakin.

Vierailu Jokelan kotiseutumuseossa on iso elämys myös muina aikoina.

Jokelan isäntä, Erkki Jokela, on saanut ansaitusti tunnustuksia ja palkintoja elämäntyöstään. Esimerkiksi Talonpoikaiskulttuurisäätiö on myöntänyt huomionosoituksen pitkäaikaisesta työstä maatalouden vanhojen esineiden ja koneiden sekä perinteisten työtapojen vaalimisesta. Esi-isiemme työtavat ja -menetelmät ovat keskeinen osa perinteistä talonpoikaiskulttuuria. Niiden vaaliminen ei onnistuisi ilman Erkki Jokelan tapaisia henkilöitä, ovat palkinnon myöntäjät todenneet.

Erkki Jokela on perheineen koonnut kotitilansa rakennuksiin museon, jossa on nähtävänä koko 1900-luvun ajalta maa- ja metsätalouden työvälineet, työkoneet ja työmenetelmät. Erityistä on se, että liki jokainen kone on myös kunnostettu toimintakuntoon.

Eräs Jokelan kotimuseon ansioista on sen hämmästyttävä monipuolisuus. Vaikka historiallisia esineitä ja koneita on kertynyt todella paljon, on esillepano harkittua, ilman ahtauden tuntua. Museon yleisilme on perin siisti.

Kokoelman karttuessa tilaa on rakennettu sitä mukaa lisää. Pelkästään traktoreita on kymmenittäin. Niistä vanhin on vuodelta 1927. Osa traktoreista on sellaisia, joita löytyy Suomesta vain Jokelan kotiseutumuseosta. Nähtävänä on myös maamoottoreita, höyrykoneita, kaivinkoneita, tiehöyliä, kiesejä ja puimureita.

Entisaikojen metsureiden ja kirvesmiesten työvälineitä on esillä runsaasti. Maatalouteen liittyvät työkalujen määrä on niin suuri, että on helpompi luetella, mitä vielä puuttuu. Löytyypä museosta vanhoja televisioita ja kassakoneitakin.

JOKELAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Turkkilantie 39, Ruotsinkylä (Loviisa).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Unohda ABC – nostalgisesta Gulf-baarista puuttuvat vain flipperi ja pajatso

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.