Unohda ABC – nostalgisesta Gulf-baarista puuttuvat vain flipperi ja pajatso

UUSIMAA / RUOTSINKYLÄ – Ensikertalaiselle tulee oitis hymy huulille. Loviisan, tai tarkemmin Ruotsinkylän, entisaikojen Gulf-baarissa aika on pysäytetty vuosikymmenien taakse. Legendaarisen paikan omistajat, Aila ja Sami Lassila, ovat päässeet vähällä, kun eivät ole muuttaneet ajan saatossa baarinsa sisustusta. Hyvä niin, sillä muuten meillä olisi yksi nostalginen taukopaikka vähemmän.

Ruotsinkylän ikoni, paikallinen Gulf-baari, on monen kaipaama vaihtoehto persoonattomille huoltoasemaketjuille. Harmi, kun vanhan ajan maalaiskuppilat ovat käyneet vähiin.

Vaikka baarinpitäjät ovat yltäneet seniori-ikään jo vuosia sitten, Gulf-baaria ei ole tohdittu lopettaakaan. Onhan sen aikoinaan avannut Samin isä, Aimo Lassila. Koska parsikunta haluaa vaalia perinteitä, työstä on tullut enemmänkin elämäntapa.

Myyntitiskin paikkaa on kerran vaihdettu, mutta muuten ei suuria muutoksia ole tehty. Paljon on alkuperäistä, kuten mustalla nahalla vuoratut metallituolit. Ikkunoissakin on alkuperäiset moneen kertaan pestyt, mutta ihmeen hyvin värinsä pitäneet Gulf-henkiset verhot. Hyllyillä on koristeena varttuneemmalle väelle tuttuja pilsneri- ja limonadipulloja etiketteineen ja kymmeniä vuosia vanhoja säilykepurkkeja. Entisaikojen esineitä on nähtävänä niin paljon, että monen vierailu venähtääkin ennakoitua pidemmäksi.

Entisaikoina Lassiloiden Gulf-baari oli kyläläisten kohtaamispaikka. Täällä näki aina tuttuja samalla, kun saattoi tankata autonsa. Menovettä ei ole kuitenkaan saanut enää vuosiin, sillä tiukempien säädösten myötä säiliöiden ja tekniikan uusiminen olisi tullut liian kalliiksi. Niinpä kylän asukkaat joutuvat nykyään tankkaamaan autonsa kymmenien kilometrien päässä.

Onneksi Gulf-baarin ohessa toimii Veikkauksen toimipiste, Matkahuolto ja asiamiesposti.

Alun perin Gulf-baarin tontilla tankattiin jo 1960-luvun alussa. Varsinainen huoltoasemarakennus ja sen vieressä oleva korjaamo valmistuivat hieman myöhemmin. Kun nykyinen baarirakennus valmistui vuonna 1971, asiakaspalvelu siirtyi sinne. Käytöstä jääneet bensapumput ovat jääneet alkuperäisille paikoilleen.

Valitettavasti pikkukylän työpaikat ovat vähentyneet ja nuoret ovat muuttaneet kaupunkiin. Vaikka baarin puolella ovat asiakasmäärät vähentyneet niistä ajoista, kun kyläläiset kokoontuivat tänne viettämään iltaa, riittää tontilla vilskettä. Samin poika Mikko toimii yrittäjänä korjaamon puolella. Niinpä Lassilan perheessä on menossa jo kolmas yrittäjäsukupolvi. Nykysukupolvella tiettävästi ei kuitenkaan ole innostusta jatkaa nostalgisen baarin pitämistä.

Siispä Aila ja Sami jatkavat niin kauan kuin se on mahdollista. Onneksi, sillä moni utelias saapuu kaukaakin ihmettelemään, onko tällaista vielä oikeasti olemassa.

Niin ja, vaikka flipperi ja pajatso puuttuvat, Gulfin baarista löytyy entisaikojen jukebox.

GULF-BAARI

Osoite: Ruotsinkyläntie 5, Ruotsinkylä (Loviisa)

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Jokelan kotiseutumuseo on hämmästyttävän monipuolinen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.