Pukkilan kotiseutumuseon yhteydessä on taidekahvila

UUSIMAA / PUKKILA – Pukkilan kirkonkylän sydämessä, kunnantalon ja pappilan välissä, sijaitsee pukkilalaisten ylpeys, Koivulinnan taidegalleriana toimiva jugend-huvila sekä sen pihapiirissä sijaitseva kotiseutumuseo.

Koivulinna valmistui 1900-luvun alussa. Talo siirtyi huutokaupassa 1920-luvulla Kalle ja Silja Mikolalle. Omistajavaihdosten jälkeen Koivulinna lopulta päätyi Pukkilan kunnalle. Huvila kunnostettiin taidekahvilaan varten. Koivulinnan ensimmäinen taidenäyttely pidettiin kesällä 1987.

Pukkilan museoyhdistys sai kirkonmäeltä käyttöönsä tyhjäksi jääneen lainajyvästön 1950-luvulla. Viljamakasiiniin tallennettiin kunnan alueelta kerättyä talonpoikaisesineistöä. Tilat kävivät vähitellen ahtaiksi. Vuonna 1995 museoyhdistyksen perustajan Einar Simolinnan tytär Hannelle Peusa lahjoitti varat uuden kotiseutumuseon perustamista varten. Lahjoituksen turvin museo siirrettiin viljamakasiinista Galleria Koivulinnan piharakennuksiin.

Pukkilan kotiseutumuseo on toteutettu ammattimaisesti. Lopputuloksena onkin monipuolinen ja havainnollinen kokonaisuus pukkilalaista historiaa. Ulkorakennuksiin on rakennettu tarkkoja yksityiskohtia myöten tupa- ja vieraskamari, navetta, perinteinen savusauna ja vaunuliiteri. Näyttelyn täydentävät lukuisat vanhat maataloustyökalut, taloustarvikkeet ja huonekalut.

Tuvassa asuva perhe on juuri syönyt päivällistä. Emäntä on kahvikeitossa. Lapsi nukkuu kehdossa vällyjen alla. Savijoen suutarintuvan esineistä on laadittu hieno näyttely Juho Suonion ja hänen poikansa Paavo Suonion käyttämistä työkaluista. Museon vitriineihin on tallennettu myös vanhoja kruunulla merkittyjä kappoja, kuppasarvia, suonirautoja ja liedellä kuumennettavia silitysrautoja.

Vaunuliiterissä on kotiseutumuseon harvinaisuuksiin kuuluva 1800-luvun polkupyörä, jonka edessä valtavan iso pyörä ja takana toinen, paljon pienempi.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Koivulinnantie 2, Pukkila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.