Yrjö A. Jäntti lahjoitti komean taidekokoelmansa syntymäkaupungilleen

UUSIMAA / PORVOO – Yrjö A. Jäntti (1905-1985) ei ollut pelkästään WSOY:n pitkäaikainen pääjohtaja, vaan myös meritoitunut taidemesenaatti. Porvoossa syntynyt Jäntti suoritti ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen maisteritutkinnon Helsingin yliopistossa. Hän opiskeli muun muassa taide- ja kirjallisuushistoriaa. WSOY tarjosi nuorelle miehelle työpaikan. Yrjöstä tuli isänsä seuraaja. Pestistä tulikin pitkä, sillä se kesti vuodesta 1926 alkaen vuoteen 1968.

Jäntti aloitti WSOY:n palveluksessa ensin prokuristina edeten sijaisjohtajan asemasta aina yrityksen pääjohtajaksi. Päätyön ohella Jäntillä oli useita luottamustoimia.

Taiteen suurena ystävänä Jäntti keräsi mittavan taidekokoelman. Innostus tuli omalta perheeltään, sillä sen ystäväpiiri koostui taiteilijoista ja kirjailijoista. Kokoelma käsittää kotimaista 1900-luvun maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia, mitaleja ja ison määrän pienoisveistoksia. Teoksia on yli 600 eri taiteilijalta. Usein hän osti taiteilijoiden varhaiskauden teoksia, mutta vain sellaista, mikä mielitty häntä itseään. Eläkkeelle siirtyessä taiteenkeräily jatkui ja mukaan tuli myös vanhempaa kotimaista taidetta.

Vuonna 1984, vuotta ennen kuolemaansa, Jäntti lahjoitti yli tuhannen teoksen kokoelmansa Porvoolle, omalle syntymäkaupungilleen.

Jätin lahjoittamaa kokoelmaa pidetään varsin monipuolisena. Joukossa on muutama todellinen kotimaisen taiteen helmi. Se ei kuitenkaan ole ollut esteenä ehdotuksille sulkea kustannussyistä koko näyttely. Onneksi Porvoossa on päädytty pidempiaikaiseen ratkaisuun. Jätin taidekokoelmalle on löytynyt tilat Taidetehtaasta.

Taidetehdas on Porvoossa sijaitseva entiseen tehdaskiinteistöön sijoitettu iso kulttuuri- ja kongressikeskus. Täältä ovat löytäneet tiloja itselleen niin taiteilijat kuin ravintolanpitäjätkin. Taidetehtaan omistaa kolme säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Emil Aaltosen säätiö.

1920-luvulta alkanut teollinen toiminta on loppunut rakennuksesta jo vuosikymmeniä sitten. 1980-luvulla tänne saapuivat ensimmäiset taiteilijat tekemään töitään. 2000-luvulla teollisuuskiinteistö kävi läpi mittavat muutos- ja kunnostustyöt. Nyt Taidetehdas tiloineen on merkittävä osa porvoolaista kulttuuritarjontaa.

YRJÖ. A. JÄNTIN TAIDEKOKOELMA

Osoite: Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Albert Edelfeltin ateljeemuseo tekee vaikutuksen aidolla tunnelmallaan

LUE MYÖS: Holmin talo kertoo, miten varakas porvoolainen porvari ennen muinoin asui

LUE MYÖS: Porvoon museo sijaitsee Suomen vanhimmassa raatihuoneessa

LUE MYÖS: Porvoon nukke- ja lelumuseo saa hymyn huulille

LUE MYÖS: Postimäen arvo perustuu sen aitouteen

LUE MYÖS: Qvis Vilhelms Marthastuga on kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä

LUE MYÖS: Porvoon mitalla Runebergiä – kansallisrunoilijamme koti on museoitu

LUE MYÖS: Walter Runebergin veistoskokoelma kertoo mestarin mittavasta urasta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.