Postimäen arvo perustuu sen aitouteen

UUSIMAA / PORVOO – Tätä ei kannatta jättää väliin. Ilolan kylän historiallinen Postimäki sijaitsee vaajaan kymmenen kilometrin päässä Porvoosta. Paikka on upea museohelmi, sillä Postimäki on harvinaisen hyvin säilynyt yhtenäinen mäkitupalaisalue. Vastaavanlaisia on Suomessa vähän.

Postimäen arvo perustuu sen aitouteen, sillä alueen rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.

Postimäen historia ulottuu vuosisatoja taaksepäin. Sen sijainti tärkeän Turusta Viipuriin johtavan valtaväylän Kuninkaantien varrella vilkastutti kylän elämää. 1600-luvulla Ruotsin vallan aikana Ilolassa oli postimaatila. Talon isännän vastuulla oli postin kuljettaminen seuraavalle postitilalle. Tästä Postimäki on saanut nimensä.

Postimäen kukoistuskausi elettiin 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa. Alueen asukkaat olivat köyhiä, mutta arvostettuja kädentaitajia. Mäellä asui muun muassa vaatturi, seppä ja suutari. Moni Postimäen asukas sai elantonsa olkitöitä tekemällä. Porvoon olkihattutehdas perustettiin 1800-luvun lopulla. Teollinen toiminta loppui 1920-luvulla, mutta moni jatkoi olkisten korien, liinojen, alustojen ja joulukoristeiden valmistamista. Ajan myötä Postimäen asukkaan ikääntyivät eikä olkityöt enää elättäneet. Mäki hiljeni.

1960-luvulla syntyi ajatus Postimäen muuttamiseksi kotiseutumuseoksi. Postimäen kannatusyhdistys osti vuonna 1968 ensimmäiset rakennukset, kaksi tupaa. Vähitellen ostettiin lisää, osa saatiin lahjoituksena. Nyt Postimäki on kokonaan kannatusyhdistyksen omistuksessa.

1970- ja 1980 -luvuilla elämä Postimäellä oli erittäin vilkasta. Vähitellen toiminta hiipui, kunnes 2000-luvulla se elpyi uudestaan. Kesäisin Postimäellä voi nauttia kesäteatterista, musiikkiesityksistä, taidenäyttelyistä ja entisaikojen käsityöperinteistä.

POSTIMÄKI

Osoite: Vanha Viipurintie 12, Ilola, Porvoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Albert Edelfeltin ateljeemuseo tekee vaikutuksen aidolla tunnelmallaan

LUE MYÖS: Holmin talo kertoo, miten varakas porvoolainen porvari ennen muinoin asui

LUE MYÖS: Porvoon museo sijaitsee Suomen vanhimmassa raatihuoneessa

LUE MYÖS: Porvoon nukke- ja lelumuseo saa hymyn huulille

LUE MYÖS: Qvis Vilhelms Marthastuga on kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä

LUE MYÖS: Porvoon mitalla Runebergiä – kansallisrunoilijamme koti on museoitu

LUE MYÖS: Walter Runebergin veistoskokoelma kertoo mestarin mittavasta urasta

LUE MYÖS: Yrjö A. Jäntti lahjoitti komean taidekokoelmansa syntymäkaupungilleen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.