Albert Edelfeltin ateljeemuseo tekee vaikutuksen aidolla tunnelmallaan

UUSIMAA / PORVOO – Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista, Lapsen ruumissaatto, Louis Pasteurin muotokuva, Leikkiviä poikia rannalla, Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä jne. Albert Edelfeltin maalaukset ovat kuuluisia. Suuren osan niistä hän maalasi Porvoon saaristossa ja omassa ateljeessaan. Vielä yli 100 vuotta myöhemmin ateljee on hyvässä kunnossa ja avoinna yleisölle.

Edelfelt syntyi Kiialan kartanossa 1854 lähellä Porvoota. Hänen äitinsä Alexandra Edelfelt vuokrasi Haikon kartanon mailta kesähuvilan. Merenrantapaikasta tuli Albertille pitkäaikainen kesäkoti. Pariisissa kansainvälistä mainetta saanut taiteilija palasi aina kesäksi Suomeen ja vietti kaikkiaan 26 suvea Porvoon saaristossa. Vuonna 1883 Edelfelt rakennutti huvilansa lähelle oman ateljeen.

Lahjakas Edelfelt sai oppinsa ensin Suomessa, mutta muutti pian ulkomaille, ensin Antwerpeniin ja sieltä Pariisiin. Jälkimmäisestä, taiteen keskuksesta, tuli suomalaistaiteilijalle toinen koti. Talvet vierähtivät Pariisiin sykkeessä. Kielitaitoisena hänen elämäntyylinsä oli talvisin perin ranskalainen. Kevään tullessa hän palasi vaimonsa kanssa aina takaisin Suomeen ja Porvoon huvilalleen.

Edelfelt oli elämänsä aikana erittäin tuottelias. Porvoon saaristo ja alueen ihmiset inspiroivat Albertia koko hänen elämänsä ajan. Edelfelt maalasi Haikossa yli kaksisataa maalausta, joista monet palkittiin Pariisissa.

Edelfelt oli naimissa rikkaan perijättären, Anna Elise de la Chapellen, kanssa. Heille syntyi yksi lapsi, Erik, joka kuitenkin kuoli jo nuorena. Myös Albert menehtyi melko nuorena. Hän sai sydänkohtauksen huvillaan ja kuoli 51-vuotiaana. Mestarin hautajaisista tuli suuri tapahtuma Suomessa. Edelfeltin Haikon kesähuvilla on yksityisessä omistuksessa eikä ole ateljeen tavoin avoinna yleisölle.

Edelfeltin kuoltua eräät tunnetut suomalaiset kulttuurihenkilöt keräsivät rahaa ateljeen ja ympäröivän alueen lunastamiseksi. Ateljee avattiin museona vuonna 1951.

Ateljeen viereen on rakennettu uusi rakennus, Villa Albert, joka toimii vaihtuvien näyttelyiden tilana. Sisätiloista löytyvät lipunmyynnin ohella vessat ja Edelfelt-teemainen museomyymälä. Toimintaa organisoi Albert Edelfeltin säätiö (Albert Edelfelts stiftelse).

ALBERT EDELFELTIN ATELJEEMUSEO

Osoite: Edelfeltinpolku 3, Haikkoo (Porvoo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Holmin talo kertoo, miten varakas porvoolainen porvari ennen muinoin asui

LUE MYÖS: Porvoon museo sijaitsee Suomen vanhimmassa raatihuoneessa

LUE MYÖS: Porvoon nukke- ja lelumuseo saa hymyn huulille

LUE MYÖS: Postimäen arvo perustuu sen aitouteen

LUE MYÖS: Qvis Vilhelms Marthastuga on kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä

LUE MYÖS: Porvoon mitalla Runebergiä – kansallisrunoilijamme koti on museoitu

LUE MYÖS: Walter Runebergin veistoskokoelma kertoo mestarin mittavasta urasta

LUE MYÖS: Yrjö A. Jäntti lahjoitti komean taidekokoelmansa syntymäkaupungilleen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.