Pornaisten kirkko ja kirkkomuseo – tulipalolta ei ole täälläkään vältytty

UUSIMAA / PORNAINEN – Tahdon! Pornaisten harmaagraniittinen kivikirkko on suosittu vihkikirkko. Aivan tien varressa sijaitseva kaunis pyhättö houkuttaa pysähtymään myös satunnaisen ohikulkijan. Jos kirkon ovet ovat avoinna, kannattaa tutustua. Harmaan kuoren alta paljastuu tunnelmallinen ja kaunis sisätila.

Nykyinen Pornaisten kirkko on jo kolmas. Edellisen arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitteleman puukirkon kohtalona oli tuhoutuminen tulipalossa. Kaminasta singonnut kipinä sytytti kirkon palamaan 1918.  Alttaritaulu ehdittiin pelastamaan. Myös kirkonkello pelastui, koska se sijaitsi erillisessä kellotapulissa.

Tulipalosta viisastuneena Pornaisten seurakunnan kolmas kirkko rakennettiin kivestä. Kirkko otettiin käyttöön 1924. Ilmari Launiksen suunnitteleman kirkon graniittikivet on louhittu kylän omasta kalliosta. Kirkossa on tilaa vain 250 hengelle. Alttaritauluja on kolme, josta kaksi on peräisin edellisistä kirkoista.

Kirkon vieressä sijainnutta kellotapulia käytettiin kotiseutumuseona. Kostea tila osoittautui kuitenkin huonoksi säilytystilaksi. Arvokas esinekokoelma siirrettiin uuden seurakunnan huoltorakennuksen vinttitilaan. Päätös oli onnekas, sillä kellotapuli paloi vuonna 1993.

Ajatus museon perustamisesta syntyi jo 1930-luvulla. Keräyksen avulla saatiin talteen vanhaa maa- ja kotitalouden esineistöä, käsityöläisten työkaluja ja kyläläisten henkilökohtaisia esineitä. Museossa on esillä myös pellavan käsittelyssä käytettyä kalustoa. Pellava on pitäjän tunnus. Pornaisten vaakunassa on kuvattu kaksi värttinää ja kirkonkello.

Kylän naiset hankkivat kirkkoonsa kellon pellavasta saaduilla rahoilla. Museon esineistöön kuluu pitäjän yhdistystoiminnasta kertova vaskisoitinkokoelma. Museon seinillä on lukuisia kuvasuurennoksia kertomassa kyläläisten elämästä menneinä vuosikymmeninä.

PORNAISTEN KIRKKO JA MUSEO

Osoite: Kirkkotie 138, Pornainen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.