Porvoon nukke- ja lelumuseo saa hymyn huulille

UUSIMAA / PORVOO – Tuollainen minulla oli lapsuudessani…Tämä on yleisin huurahdus, minkä porvoolainen Jorma Söderlund on saanut museovierailtaan kuulla. Hän onkin unelma-ammatissa. Jorma saa tehdä töitä lelujen ympäröimänä. Jokainen vierailija poistuu hyvämielen museosta hymyssä suin.

Porvoon vanhankaupungin sydämessä vanhassa 1800-luvun rakennuksessa sijaitsee eräs kaupungin suosituimmista kohteista. Porvoon Jokikadun Lelu- ja nukkemuseo tarjoaa hienon elämyksen kaiken ikäisille. Nuoremmat kävijät voivat ihmetellä entisaikojen leluja. Vanhemmat voivat muistella omaa nuoruuttaan.

Yksityisen lelumuseon monipuolinen kokoelma perustuu porvoolaisen antiikkikauppiaan, Jorman äidin, Evi Söderlundin elämäntyöhön. Hänen antiikkikauppansa ja värikäs persoonansa oli tunnettu koko Suomessa. Rouva Söderlund oli ammattitaitoinen keräilijä. Hän tiesi tarkkaan, mikä kannattaa ottaa talteen.

1960-luvulla alkanut lelujen keräilyinnostus laajeni tuhansien esineiden kokoelmaksi. Kotimaan ja Euroopan eri kirpputorit ovat olleet tärkeitä löytöpaikkoja. Tavoite ei ole ollut löytää huippuharvinaisia helmiä, vaan enemmänkin leluja, joilla on oikeasti leikitty.

Aluksi lelut olivat esillä antiikkiliikkeen takahuoneessa. Nyt Jokikadun lelumuseolla on käytössä kaksi kerrosta. Nähtävää on niin paljon, että vierailu todennäköisesti venähtää ennakoitua pidemmäksi. Jorma Söderlund vastaa nykyisin museon toiminnasta.

Senioriajasta nauttivalle Jormalle lelumuseon ylläpitäminen on nykyisin enemmänkin mukava harrastus. Lelumuseon tulevaisuuskin on jo turvattu, sillä kokoelma on siirretty Jorman lapsille. He ovat innostuneet jatkamaan isoäidin aloittamaa keräilyä.

Vanhimmat lelut ovat 1800-luvulta ja uusimmat 1970-luvulta. Esillä on paljon sellaista, mitä ei nykyään edes valmisteta. Useat museon leluista on valmistettu Euroopassa. Englanti, Saksa ja Ranska ovat hyvin edustettuina. Halpatuontimaiden lelut ovat vähemmistönä. Museossa on esillä myös kotimaisten lelutehtaiden tuotantoa, kuten Porvoossa vuonna 1909 perustetun Suomalaisen lelupajan leluja. Osa museon leluista on ostettu huutokaupoista, pieni osa on saatu lahjoituksina.

Useimmat lelut, kuten kokoelman useat sadat nuket, ovat olleet tyttöjen leluja. Tähän on luonnollinen selitys, sillä poikien lelut ovat yleensä rikkoutuneet rajuimmissa leikeissä. Silti muun muassa vanhoja priimakunnossa olevia lentokoneiden peltisiä pienoismalleja on useita. Monia kiehtoo eniten lelumuseon kattava nukkekotien tarjonta. Ne ovat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kannattaa ihastella myös Jorma Söderlundin leluistaan tekemiä postikortteja.

PORVOON NUKKE- JA LELUMUSEO

Osoite: Jokikatu 14C, Porvoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Albert Edelfeltin ateljeemuseo tekee vaikutuksen aidolla tunnelmallaan

LUE MYÖS: Holmin talo kertoo, miten varakas porvoolainen porvari ennen muinoin asui

LUE MYÖS: Porvoon museo sijaitsee Suomen vanhimmassa raatihuoneessa

LUE MYÖS: Postimäen arvo perustuu sen aitouteen

LUE MYÖS: Qvis Vilhelms Marthastuga on kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä

LUE MYÖS: Porvoon mitalla Runebergiä – kansallisrunoilijamme koti on museoitu

LUE MYÖS: Walter Runebergin veistoskokoelma kertoo mestarin mittavasta urasta

LUE MYÖS: Yrjö A. Jäntti lahjoitti komean taidekokoelmansa syntymäkaupungilleen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.