Qvis Vilhelms Marthastuga on kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä

UUSIMAA / PORVOO – Porvoon eteläpuolella Vessön kylässä sijaitseva Qvis Vilhelmsin talonpoikaistilan päärakennus vaikuttaa ulkopuolelta vaatimattomalta. Sisällä tunnelma on kuitenkin kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä. Paikallinen marttayhdistys on pitänyt hyvää huolta omistamastaan 1700-luvun rakennuksesta. Talkootunteja ei ole laskettu edes pärekattoa uusittaessa.

Qvis Vilhelmsin talonpoikaisaikainen rakennus muodostuu isosta tuvasta ja kahdesta kamarista sekä näitä erottavasta eteiskäytävästä. Pihamaalle on siirretty vanha hirsiaitta. Sisälle punamullattuun taloon astutaan kirkkaankeltaiseksi maalatusta susiovesta.

Marttayhdistyksen saadessa rakennuksen haltuunsa, oli se erittäin huonossa kunnossa. Martat yhdessä ”marttyyrien”, aviopuolisojen, kanssa ovat kunnostaneet sisätilatkin perin pohjin. Lahonnut lattia uusittiin ensimmäiseksi.

Papinkammarin seiniä koristaa upea siniharmaan sävyinen tapetti. Papeilla oli tapana yöpyä tuvassa pitäessään lukukinkereitä kylässä. Tuvan tuhdilla tukihirrellä vahvistettu katto on valkaistu. Näin on saatu tilantuntua. Tuvan puolella seinät on tiivistetty sileiksi savella. Pinta on maalattu keltasävyiseksi. Miellyttävää tunnelmaa on saatu lattian päälle kauttaaltaan levitetyistä kirjavista räsymatoista ja ikkunoille astetuista punaisista pelargonioista.

Tuvassa on esillä kyläläisten keräämää esineistöä ja vanhoja huonekaluja. Huoneet ovat täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Sängynpeitoksi martat ovat ommelleet värikkään tilkkutäkin. Aidon tunnelman täydentää valkoiseksi rapattu leivinuuni. Qvis Vilhelms Marthastuga on avoinna vain kesäisin. Piha-alueen pidettävistä lettukeskeistä on tullut erittäin suosittuja.

QVIS VILHELMS MARTHASTUGA

Osoite: Skavarbölentie 30, Vessö, Porvoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Albert Edelfeltin ateljeemuseo tekee vaikutuksen aidolla tunnelmallaan

LUE MYÖS: Holmin talo kertoo, miten varakas porvoolainen porvari ennen muinoin asui

LUE MYÖS: Porvoon museo sijaitsee Suomen vanhimmassa raatihuoneessa

LUE MYÖS: Porvoon nukke- ja lelumuseo saa hymyn huulille

LUE MYÖS: Postimäen arvo perustuu sen aitouteen

LUE MYÖS: Porvoon mitalla Runebergiä – kansallisrunoilijamme koti on museoitu

LUE MYÖS: Walter Runebergin veistoskokoelma kertoo mestarin mittavasta urasta

LUE MYÖS: Yrjö A. Jäntti lahjoitti komean taidekokoelmansa syntymäkaupungilleen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.