Jurvan museon sisälle astutaan kaksiovisesta susiovesta

ETELÄ-POHJANMAA / JURVA – Jurva-seura hallinnoi Jurvan museota, joka edustaa entisaikojen talonpoikaskulttuuria. Entinen Haapalan tilan päärakennus on paikka, missä yhdistys ylläpitää päänäyttelyitään.

Museoalueella on yhteensä yhdeksän ei rakennusta, joista osa on muualta siirrettyjä. Liiteri, pienempi aitta sekä savusauna ovat alun perin olleet Haapalan pihapiirissä. Muita muualta tuotuja rakennuksia ovat luhti, harmaa aitta, nikkaritupa ja tuulimylly.

Haapalan tilan päärakennus on vuodelta 1874. Se on tyypillinen eteläpohjalainen kaksifooninkinen eli kaksikerroksinen talonpoikaistalo. Talo on valmistunut aikana, kun vaurastuminen alkoi näkyä myös Pohjanmaalla. Maataloudessa tuotantomenetelmät kehittyivät ja monipuolistuivat. Uutta olivat muun muassa Fiskarsin kyntöaura ja voin valmistusta helpottava separaattori. Toisin kuin Etelä-Suomessa, Pohjanmaalle alkoi nousta isoja kaksikerroksisia rakennuksia.

Kuitenkin erona moniin muihin alueen vanhoihin kaksikerroksisiin taloihin, Jurvan museon punaisen pienehkön päärakennuksen räystäiden alla on valkoinen poikkilaudoitus. Vastaavaa nähdään Pohjanmaan rannikon ruotsinkielisellä alueella.

Päärakennuksen sisälle astutaan kaksiovisesta susiovesta. Sisältä paljastuu tyypillinen kaksitupainen talonpoikaistalo. Nimensä mukaisesti molemmissa päädyissä on yhtä suuret tuvat, joista sisään tullessa oikealle jää päätupa. Tuvassa pyritään kuvaamaan elämää 100 vuotta sitten.

Isännänkammarin eräs erikoisuus on Jurvan kunnan ensimmäinen kassakaappi. Varasto- ja työhuoneessa on esillä muun muassa leilejä ja viiliastioita. Portaita pitkin pääsee yläkertaan, jossa esitellään naisten töitä. Flikkojenkammarista löytyy lipaston laatikosta liinavaatteita.

Jos on Jurvan museo laadukas, ei pidä unohtaa myöskään lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevaa Puuseppämuseota. Se on harvinaisuus koko Suomessa.

JURVAN MUSEO

Osoite: Haapalantie 3, Jurva.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.