Kaivolan perinnetilan rakennukset pursuavat arjen elämän mielenkiintoisia yksityiskohtia

PÄIJÄT-HÄME / NASTOLA – Tätä ei usko ennen kuin itse näkee! Nastolassa metsäisen hiekkatien päässä on nähtävyys, jota ei löydy muualta Suomesta, eikä koko maailmastakaan. Kyseessä on Kaivolan perinnetila ja sen yhteydessä oleva Willa Fantti -niminen norsulandia. Mitä yhteistä näillä on toisilleen? Ei mitään, kuten talon isäntä Jarmo Mäkinenkin asian ilmaisee.

Kaivolan tila sijaitsee Nastolan Villähteen Montarissa. Alun perin tila sijaitsi muualla, mutta se siirrettiin nykyiselle paikalleen isojaon seurauksena. Isojako oli maajakotoimitus, jolla korvattiin edellinen sarkajako. Uudistuksen tarkoituksena oli parantaa maataloustuotantoa. Isojaon tuloksena ryhmäkyläasutus katosi, kun tilojen rakennukset siirrettiin hajalleen.

Kaivolan tilan vanhat rakennukset ovat säilyneet läpi vuosisadan alkuperäisillä paikoillaan. Ympärillä avautuu kaunis päijäthämäläinen kulttuurimaisema.

Sukutilan nykyinen isäntä Jarmo Mäkinen on tilan neljäs omistaja. Taloon muutama vuosi sitten saapunut uusi emäntä Auli Jylinvuori-Mäkinen ihastui, ei pelkästään tilan isäntään, vaan myös tilan historialliseen tunnelmaan. Perinnetilan nykyilme on aviovaimon aikaansaama, sillä Aulin saapuessa emännäksi olivat vanhat rakennukset täynnä sadan vuoden ajan kerääntynyttä ”rojua”. Rakennus kerrallaan Auli järjesteli esineet ja huonekalut uudestaan. Lopputulos on hieno.

Kaivolan perinnetilasta tuli koko perheen retkikohde. Museoalan ammattilaisten kauhuksi alueella saa vapaasti kierrellä ja ihastella menneen ajan tunnelmasta. Rakennukset pursuavat arjen elämän mielenkiintoisia yksityiskohtia. Syntyy vaikutelma, miten tilan asukkaat ovat poistuneet vain hetkeksi. Koska tila on ollut koko ajan asuttu, on myös retrohenkistä maailmaa aistittavissa.

Kun Kaivolan perinnetilan kohteet on käyty läpi, voi siirtyä Aulin luomaan fantasiamaailmaan, Willa Fantin eksoottiseen norsutunnelmaan.

KAIVOLAN PERINNETILA

Osoite: Pitkätie 195, Nastola (Lahti).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Willa Fantti on uskomaton yli 20 000 norsun Norsulandia

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.