Näyttävä Suomen Moottoripyörämuseo ei ole pelkästään motoristien kohtaamispaikka

PÄIJÄT-HÄME / LAHTI – Kromi kiiltää ja nahka tuoksuu, niin Suomen Moottoripyörämuseon sisällä kuin museon parkkipaikallakin. Tämä kohde on motoristien kohtaamispaikka. Parhaimmillaan museon pihalla voi nähdä kymmenittäin moottoripyöriä. Ja lisää löytyy museon sisätiloista.

Todellisuudessa Lahdessa sijaitseva moottoripyöriin erikoistunut museo on oiva kohde myös niille, jotka eivät harrasta moottoripyöräilyä. Itse museo on toteutettu poikkeuksellisen kiehtovalla tavalla. Visuaalisuuteen on panostettu paljon. Lopputulos on näyttävä. Harvoin näkee Suomessa yhtä pieteetillä tehtyä museota. Museon internet-sivutkaan eivät tee poikkeusta. Ei siis ihme, että Moottoripyörämuseo on eräs Lahden suosituimmista nähtävyyksistä.

Lahtelaisen moottoripyöräintoilijan Riku Routon luoma museo sijaitsee Vesijärven rannalla. Vierasvenesatama on kiven heiton päässä. Museo on perustettu 1950-luvun lopulla valmistuneeseen puukuivaamoon. Sisätilat on kokonaan uudistettu museokäyttöä varten.

Lisäosaan on sijoitettu Ace Corner -kahvila. Kyseessä on lisensoitu lontoolainen tavaramerkki, eräs maailman tunnetuimpia motoristien kohtaamispaikkoja. Lahden Ace Corner on maailman ensimmäinen Brittein saarten ulkopuolella toimiva Ace Corner.

”Motskarit” ovat olleet Rikun mielenkiinnon kohteena jo pikkunassikasta alkaen. Nuori mies hankki ensimmäisen prätkän, 200-kuutioisen Triumphin, 1960-luvulla. Kuulemma rahoilla, jotka hän oli hankkinut myymällä paikalliselta ampumaradalta keräämiään hylsyjä.

Vuonna 1980 Mato Valtonen ja Sakke Järvenpää perustivat oman moottoripyöräliikkeensä. Routo päätyi sinne myyjäksi. Vähitellen syntyi myös ajatus oman museon perustamisesta. Rockhenkisen Suomen Moottoripyörämuseon avajaisia vietettiin toukokuussa 2011.

Museon kummisetä on aikojen paras ratamoottoripyöräilijä toistakymmentä maailmanmestaruutta voittanut italialainen Giacomo Agostini.

Suomen Moottoripyörämuseon kokoelma vaihtuu vuosittain. Esillä on kymmenittäin eri harrastajien omia moottoripyöriä. Entisenä moottoripyöräkauppiaana Routo ei ole mieltynyt vain yhteen merkkiin. Museossa on tilaa kaiken merkkisille pyörille. Prätkien lisäksi osastoilta löytyy eri aikakausien moottoripyöräilyyn liittyvää rekvisiittaa.

Museossa on nähtävä myös moottoripyöräilyyn liittyviä elokuvajulisteita ja kylttejä. Lisäväriä on saatu yksityiskohtia täynnä olevasta motoristiharrastajan verstaasta ja Lapin sodan ajalta olevasta ruostuneesta saksalaisesta moottoripyörästä. Jarno Saarinen on tietysti myös museossa esillä.

Yksi museon pyöristä on kuitenkin ylitse muiden. Se on Routon oma, japanilainen 1200-kuutioinen sotilasmoottoripyörä Rikuo vuodelta 1935. Kyseessä on todellinen harvinaisuus. 1930-luvun lamavuosina amerikkalainen Harley-Davidson myi lisenssin Japaniin sillä ehdolla, niitä pyörää ei myytäisi ulkomaille. Alkuperäinen Rikuo-tehdas tuhoutui Hiroshiman pommituksissa.

Routo löysi kyseisen pyörän Pietarista moottoripyörämessuilta 1990-luvulla. Sivuvaunullinen Rikuo, ”Teiden kuningas”, oli ilmeisesti saatu sotasaaliina Japania vastaan käydyn sodan aikana. Kyseistä pyörämallia valmistettiin Japanissa vain kolmen vuoden ajan. Moottoripyörämuseossa oleva Rikuo on niin harvinainen, ettei edes japanilaisilla keräilijöillä ole sellaista.

SUOMEN MOOTTORIPYÖRÄMUSEO

Osoite: Veistämönkatu 1, Lahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiihtomuseo on Lahden suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Lahden Historiallinen museo sijaitsee upeassa kartanorakennuksessa

LUE MYÖS: Jari Litmasen patsas on ollut useasti ilkivallan kohteena

LUE MYÖS: Sotilaslääketieteellinen museo on lajissaan poikkeuksellinen

LUE MYÖS: Suomen Melontamuseossa olympiavoittaja Sylvi Saimo on pääosassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.