Jari Litmasen patsas on ollut useasti ilkivallan kohteena

PÄIJÄT-HÄME / LAHTI – Toivottavasti tämä on kestävämpää tekoa kuin esikuvansa, irvaili Jari Litmanen näköispatsaansa paljastustilaisuudessa. Jos on itse Kuningas ollut toisinaan kolhittuna, on Litmasen patsaskin ehtinyt jo kokea kovia. Muistomerkki on ollut useasti ilkivallan kohteena.

Kuvanveistäjä Reijo Hutun tekemä Jari Litmasen veistos sijaitsee Lahden Kisapuistossa. Patsaan sijoituspaikka on paikassa, mistä ”Litti” aloitti uransa. Kisapuisto on nykykunnossaan surullisen näköinen. Isoa remonttia odotellaan. Muistomerkille soisi arvoisensa ympäristön.

Kisapuisto valmistui vuoden 1952 olympialaisiin. Kisojen aikana stadionilla pelattiin kolme ottelua. Muistona kisoista on stadionin olympiarenkaat.

Patsashankkeen alkuunpanija oli Litmasen kasvattajaseura Lahden Reipas. Patsaasta tuli Suomen ensimmäinen joukkueurheilijalle pystytetty muistomerkki. Kisapuisto on Jarille tuttu paikka. Täällä hän jo ennen omaa aikuisuraansa seurasi isänsä Olavi Litmasen pelejä.

Jari pelasi nappulaiästä alkaen Lahden Reippaan junioreissa, kunnes jo 16-vuotiaana hänet nostettiin aikuisten joukkueeseen. Ensimmäinen pääsarjapeli oli vuonna 1987 ja ensimmäisen maalinsa hän teki seuraavalla kaudella ottelussa Oulun Työväen Palloilijoita vastaa.

Jari Litmanen on valittu Vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa useimmin kuin kukaan muu. Kerran hänet on valittu Vuoden urheilijaksikin. Vuonna 1993 Litmanen valittiin vuoden jalkapalloilijaksi Alankomaissa. Kaudella 1994-1995 Jari oli Ajaxin kantavia voimia seuran voittaessa Mestareiden liigan.

Litmasen kansainvälinen ura kesti useita vuosia. Meriittejä kertyi Espanjassa, Brittein saarilla, Ruotsissa ja Saksassa. Vuonna 2008 hän palasi takaisin kotiin ja Lahteen. Pääsarjatasolla Suomessa Litmanen pelasi viimeisen ottelunsa kaudella 2011 HJK:n paidassa. Kausi päättyi myös Jarin ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

JARI LITMASEN PATSAS

Osoite: Kisapuisto, Lahti.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiihtomuseo on Lahden suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Lahden Historiallinen museo sijaitsee upeassa kartanorakennuksessa

LUE MYÖS: Sotilaslääketieteellinen museo on lajissaan poikkeuksellinen

LUE MYÖS: Suomen Melontamuseossa olympiavoittaja Sylvi Saimo on pääosassa

LUE MYÖS: Näyttävä Suomen Moottoripyörämuseo ei ole pelkästään motoristien kohtaamispaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.