Sotilaslääketieteellinen museo on lajissaan poikkeuksellinen

PÄIJÄT-HÄME / LAHTI – Karrikoiden voi sanoa, miten Suomessa on kahdenlaisia museoita: jo lakkautettuja ja lakkautusuhanalaisia olevia museoita. Lahden Hennalassa sijaitseva Sotilaslääketieteen museo kuuluu jälkimmäiseen. Harmi, toteaa jokainen, joka on täällä vierailut. Sotilaslääketieteen museo kuuluu kotimaisten museoiden eliittiin.

Vastaavanlaisia museoita ei ole Suomessa, eipä juuri muuallakaan. Moni yllättyy Hennalan museon monipuolisuudesta. Venäjän vallan aikaiseen punatiiliseen kasarmiin sijoitetun museon esillepanoon on panostettu. Visuaalinen ilme on viritetty huippuunsa.

Näyttely etenee Suomen sotien 1939–1945 etulinjasta kenttäsairaalaan. Etulinja lumisessa metsämaisemassa lääkintämiehet antavat haavoittuneelle ensihoitoa. Haavoittunut siirretään ahkiolla hirsiseen lääkintäkorsuun, pataljoonan joukkosidontapaikkaan, joka sijaitsee 1-2 kilometrin päässä tulilinjasta.

Seuraavassa paikassa kenttäsairaalan leikkaussalissa on jalkaleikkaus käynnissä. Välineet ovat alkuperäisiä, sodan aikana käytettyjä. Tunnelma on hämmästyttävän aito. Leikkaussalista päästään potilashuoneeseen. Sen jälkeen on nähtävänä apteekin välineistöä. Isot laatikot ovat täynnä alkuperäisiä lääkkeitä.

Museossa on esillä suomalaisen lääkärin sodan aikana tekemä materiaalikeksintö. Kyseessä on kaksinkertainen kreppipaperipussi haavoittuneen kuljettamista varten. Pussi oli kevyt, halpa ja lämmin. Yhden huovan kanssa se oli lähes täydellinen.

Museossa on oma koskettava osasto sotalapsille sekä osasto, joka kertoo rajan taakse jääneiden sankarivainajien etsinnöistä 1990-luvulla.

Kierros jatkuu museon toisessa kerroksessa. Sinne on sijoitettu eläinlääkintähuoltoa. Mukana on tietysti Suomen hevonen. Punainen Risti, Sotainvalidien veljesliitto ja Lotta Svärd ovat saaneet omat tilansa. Mukana on myös Puolustusvoimien rauhanajan lääkintähuoltoa.

(Museo on ollut lakkautusuhan alla)

SOTILASLÄÄKETIETEELLINEN MUSEO

Osoite: Helsingintie 199, Lahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiihtomuseo on Lahden suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Lahden Historiallinen museo sijaitsee upeassa kartanorakennuksessa

LUE MYÖS: Jari Litmasen patsas on ollut useasti ilkivallan kohteena

LUE MYÖS: Suomen Melontamuseossa olympiavoittaja Sylvi Saimo on pääosassa

LUE MYÖS: Näyttävä Suomen Moottoripyörämuseo ei ole pelkästään motoristien kohtaamispaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.