Suomen Melontamuseossa olympiavoittaja Sylvi Saimo on pääosassa

PÄIJÄT-HÄME / LAHTI – Helsingin olympialaisissa Sylvi Saimo täytti suomalaisten odotukset. Kultamitali naisten kajakkisyksiköiden 500 metrillä oli historiallinen. Saimo oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka voitti kultaa kesäolympialajissa. Seuraavaa naiskultamitalia pitikin sitten odottaa 44 vuotta.

Saimoa pidetään naisurheilun uranuurtajana, esikuvana jälkipolville. Hän osallistui jo Lontoon vuoden 1948 olympialaisiin ilman suurta menestystä. Vuonna 1950 hän voitti jo maailmanmestaruuden. Vuoden naisurheilijaksi Saimo on valittu kolmasti. Sylvin Helsingin olympiakisojen kultakajakki on Lahden Vesisamoilijoiden omistaman Suomen Melontamuseon arvokkain helmi.

Melontamuseo sijaitsee Niemen satamassa vierasvenesataman läheisyydessä Kahvisaaressa. Autolla pääsee perille asti. Paikka on kulttuuri- ja teollisuushistoriallisesti arvokas, sillä Kahvisaari oli alun perin Lahden Polttimo Oy:n perustajan Fredinand Frigrénin kesänviettopaikka. Nyt saarella toimii Melontamuseon ohella Vesisamoilijoiden retki- ja kuntomelontakeskus.

Seuran aktiivihenkilöt olivat harrastaneet melontaa jo vuosikymmenien ajan, joten omastakin takaa museo on saanut runsaasti esineistöä. Paljon on tullut myös lahjoituksina. Niistä eräs arvokkaimmista on seuran oman kasvatin Jenni Honkasen (nyk. Mikkonen) Ateenan olympialaisissa vuonna 2004 Suomen Olympiakomitealta saama Sisu-puukko. Ateenan kisojen jälkeen Jenni osallistui toistamiseen olympialaisiin (Peking v. 2008).

Melontamuseossa on esillä myös Olavi Ojanperän harvinainen kanadalaiskanootti, jolla hän meloi Rooman olympialaisissa vuonna 1960. Helsingin olympialaisissa Ojanperä voitti pronssimitalin, tosin eri kanootilla. Eräs museon erikoisuus on Harri Mäkelän luovuttama muinaismelojen mallisto.

Seuran kanoottivajassa on nähtävänä lisää retkikanootteja eri vuosikymmeniltä. Vanhimmat ovat 1920-luvulta.

SUOMEN MELONTAMUSEO

Osoite: Kahvisaari, Niemen satama, Lahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiihtomuseo on Lahden suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Lahden Historiallinen museo sijaitsee upeassa kartanorakennuksessa

LUE MYÖS: Jari Litmasen patsas on ollut useasti ilkivallan kohteena

LUE MYÖS: Sotilaslääketieteellinen museo on lajissaan poikkeuksellinen

LUE MYÖS: Näyttävä Suomen Moottoripyörämuseo ei ole pelkästään motoristien kohtaamispaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.