Lahden Historiallinen museo sijaitsee upeassa kartanorakennuksessa

PÄIJÄT-HÄME / LAHTI – Lahden kaupungin historiallisella museolla on hienot puitteet. Kisapuiston kupeessa sijaitsevan kartanorakennuksen rakennutti kapteeni August Fellman 1800-luvun lopulla. Arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnittelema rakennus on eräs Lahden hienoimmista asunnoista.

Fellmannin suku omisti kartanon vuoteen 1919, jonka jälkeen se siirtyi Lahden kaupungin omistukseen. Ennen nykyistä museota talossa ehti toimia ensin kansakoulu, sitten kauppakoulu. Rakennuksessa toimi myös muutaman vuoden ajan lastentarha ja kouluhammashoitola. Museotoiminta alkoi varsinaisesti 1960-luvulla. Ennen avajaisia osa tiloista pyrittiin palauttamaan kartanoajalle.

Osa Lahden historiallisen museon tiloista on varattu evakkoon lähteneen Viipurin historiallisen museon kokoelmille. Vain murto-osa museon kokoelmista ehdittiin saada turvaan ennen sodan syttymistä. Talvisodan aikana rakennus ja loput museon kokoelmista tuhoutui pommituksissa. Lahden museo on 1950-luvulta lähtien hoitanut Viipurin museon evakuoitua esinekokoelmaa.

Museon toiseen kerrokseen on sijoitettu Klaus Holman muistokokoelma. Esineet ovat Klaus Holman isän ministeri Harri Holman ja hänen puolisonsa Alli Holman kodista Pariisista ja Roomasta. Harri Holma oli Helsingin yliopiston professori, joka toimi myös Suomen suurlähettiläänä Euroopan eri pääkaupungeissa. Kodin sisustus oli Anni Holman vastuulla. Poikansa Klausin innoittamana Anni keräsi mittavan antiikkikokoelman. Klaus väitteli tohtoriksi opiskeltuaan taidehistoriaa.

Alli Holma keräsi esineitä omien mieltymysten mukaan. Eniten häntä kiinnostivat 1400-luvun esineet. Vaikka esineet ja huonekalut olivat arvokkaita, olivat ne perheen arkikäytössä. Kun Harri Holman virkaura päättyi, päättivät Holmat lahjoittaa esineet museokäyttöä varten. Harri ja Alli Holma luovuttivat poikansa nimeä kantavan kokoelman Lahden kaupungille 1950-luvulla.

(Museo on suljettu remontin vuoksi. Ovet avautuvat 2024)

HISTORIALLINEN MUSEO

Osoite: Lahdenkatu 4, Lahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiihtomuseo on Lahden suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Jari Litmasen patsas on ollut useasti ilkivallan kohteena

LUE MYÖS: Sotilaslääketieteellinen museo on lajissaan poikkeuksellinen

LUE MYÖS: Suomen Melontamuseossa olympiavoittaja Sylvi Saimo on pääosassa

LUE MYÖS: Näyttävä Suomen Moottoripyörämuseo ei ole pelkästään motoristien kohtaamispaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.