Willa Fantti on uskomaton yli 20 000 norsun Norsulandia

PÄIJÄT-HÄME / NASTOLA – Yksi asia on varma. Kaikki lähtevät täältä hymyssä suin. Edesmenneen Auli Jylinvuori-Mäkisen intohimoisen keräilyharrastuksen tuloksena on syntynyt elefanttien ympärille hämmästyttävä fantasiamaailma.

Nastolassa sijaitseva Kaivolan perinnetila on koko perheen retkikohde. Tilan isäntä Jarmo Mäkinen esittelee mielellään sukutilansa historiaa. Aikaa kannattaa varata riittävästi, sillä näkemistä on paljon. Koko päivä vierähtää helposti, sillä, etenkin lapset, ovat haltioissaan kierroksen päättyessä Aulin Norsulandiaan.

Aulin mukaan intialainen uskomus toimii käytännössä eli kärsä pystyssä kulkeva norsu on onnea tuottava eläin. Sellaisen, kultaisen norsua esittävän medaljongin, hän sai kerran omalta äidiltään. Sen jälkeen elefanttikokoelma alkoi karttua. Ystävätkin alkoivat lahjoittaa niitä. Norsuja on saatu lahjoituksina eri puolilta maailmaakin. Kaukaisimmat ovat saapuneet Chilestä, Burmasta ja Kiinasta. Toisinaan on saatu kuolinpesistä lahjoituksina sadoista norsuista koostuvia kokoelmia. Auli on itse hankkinut vain pienen osan norsukokoelmastaan.

Norsujen määrä kasvaa koko ajan. Nyt on jo 20 000 raja ylittynyt. Se luvattu onni tosin potkaisi vasta 1 5000 norsun jälkeen, kun Auli tapasi miehensä Jarmon nuorisoseuran talkoissa!

Aulin norsujen kirjo on laaja. Niitä löytyy pehmoleluina, puisina, metallisina, posliinisina…osa norsuista on ikuistettu lastenvaatteisiin, pyyhkeisiin, liinoihin tai elintarvikepakkauksiin. Iso kokoelma vaatii myös asianmukaiset tilat. Eläimet on sijoitettu aihepiireittäin useaan norsurakennukseen. Niitä on jo toistakymmentä. Lisää tilaa rakennetaan sitä mukaan, kun kokoelma kasvaa. Suurin norsuista on piha-alueelle sijoitettu lasten suosima ja moneen kertaan paikattu pomppulinna.

Willa Fantissa on myös kahvila, jonka emännän tekemät tuotteet, yllätys, yllätys, ovat norsuaiheisia. Erikoista lienee sekin, että norsuintoilija Auli Mäkinen ei ole koskaan nähnyt elävää norsua.

(Nastolalaisen Willa Fantin toiminta on tullut päätökseen, ja norsut ovat löytäneet uuden kodin. Edesmenneen Auli Jyllinvuori-Mäkisen liki 25 000 norsuesineen kokoelma päätyi lopulta Somerolle ystävyyden kautta.)

WILLA FANTTI

Osoite: Pitkätie 195, Nastola (Lahti).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaivolan perinnetilan rakennukset pursuavat arjen elämän mielenkiintoisia yksityiskohtia

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.