Orimattilan kotiseutumuseo syntyi testamenttilahjoituksen avulla

PÄIJÄT-HÄME / ORIMATTILA – Ajatus omasta kotiseutumuseosta syntyi Orimattilassa jo 1930-luvulla, mutta tuumasta toimeen ryhdyttiin vasta paljon myöhemmin. Toteuttamisen hidasteena oli rahapula. Se ei kuitenkaan estänyt orimattilalaisia keräämästä talteen vinteille kerääntyneitä vanhoja esineitä.

Museon perustaminen nytkähti eteenpäin 1940-luvulla, kun kunta sai testamenttilahjoituksen. Orimattila-seura alkoi hoitaa käytännön perustamistöitä. Valmista tuli vuonna 1952. Museo avasi ovensa samanaikaisesti, kun Orimattilassa järjestettiin suuri maatalousnäyttely. Seura hoiti aluksi museon ylläpitoa, kunnes museon kehittäminen siirtyi kunnan vastuulle. Nyt kotiseutumuseon omistaa Orimattilan kaupunki.

Kotiseutumuseo sijaitsee kirkkoa vastapäätä. Hyvin hoidetulle museoalueelle on siirretty lähiseuduilta yhdeksän vanhaa lähinnä 1800-luvun rakennusta. Päärakennus, Yli-Mäkelän suvun asuinrakennus, on tuotu Renkomäeltä. Rakennuksen pohjakaava on perinteinen: porstua, tupa, sali, isännänkamari ja yksi talon emännän huoneeksi sisustettu kamari. Lahjoituksina saadut esineet ja huonekalut synnyttävät kodinomaisen vaikutelman.

Päärakennuksen lisäksi museoalueelle on siirretty muun muassa pari aittaa, mylly, kyläsepän paja, savupirtti ja Kivenhakkaajan mökki. Museon varastotiloina toimiva viljamakasiini sijaitsee alkuperäisellä paikalla.

Kotiseutumuseon vanhimpiin rakennuksiin kuuluu 1700-luvun savupirtti. Alun perin pirtin lämmönlähteenä oli ilman ulos johtavaa hormia ollut kiuasuuni. Savu poistui katon rajassa olleesta räppänästä. Rakennus on myöhemmin muutettu uloslämpiäväksi, mutta sisätilan mustat hirret muistuttavat savupirttiajoista.

Museoalueen eräs erikoisuus on kivenhakkaajan mökki. Myllynkivien valmistus oli ammattimiesten työtä ja kivenhakkaajat olivatkin arvostettua työväkeä. Mökin sisälle astutaan kaksiosaisen susioven kautta.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Pappilantie 4, Orimattila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Orimattilan Kotieläinpuistossa eläimiä pääsee näkemään lähietäisyydeltä

LUE MYÖS: Pullomuseossa pullot ovat osa Panun Haakanan kodin sisustusta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.