Pullomuseossa pullot ovat osa Panun Haakanan kodin sisustusta

PÄIJÄT-HÄME / ORIMATTILA – Panu Haakanalla on erikoinen harrastus. Hän penkoo purkutalojen vinttejä ja koluaa purettujen talojen rauniokasoja. Toisinaan tulee isoja löytöjäkin. Haakanan erikoisalaa on vanhat lasiesineet, erityiset historiallisesti arvokkaat pullot. Niitä onkin jo kertynyt komea kokoelma. Määrä lähentelee liki kahta tuhatta.

Pullojen määrä alkoi kasvaa siinä määrin, että niitä varten tarvittiin asianmukaiset säilytystilat. Ammatikseen nuohoojan töitä tekevältä Haakanalta onnistuvat myös puutyöt. Tai ilman pullojen keräilyä eivät puutyötaidotkaan olisi kehittyneet, kuten Panu itse asian ilmaisee.

Keräilyinnostus ei kohdistu pelkästään vain lasipulloihin. Panulla on myös omat perhos- ja postimerkkikokoelmat. Lasi hyvin säilyvänä materiaalina innosti eniten keräilijää. Kun pullot varastoidaan asianmukaisesti, ne säilyvät ikuisesti. Haakana on valmistanut arvokkaita pullojaan varten lasivitriinit. Pullot ovatkin osa Panun kodin sisustusta. Jos ei kerää AIV-pulloja, pullot mahtuvat pieneenkin tilaa, on Panu huomannut.

Lasipullot on asetettu esille teemoittain. Yhdeltä hyllyltä löytyy oluthistoriaa. 1930-luvun lopulle asti tehtiin ruskeanvärisestä lasista keilamallista pallopääpulloa. Sen jälkeen siirryttiin kruunukorkkeihin. Vanhoissa pulloissa ei ollut etikettejä, vaan esimerkiksi yrityksen nimi oli kohokuvioina pullon kyljessä. Seuraavassa vitriinissä on lisää juomahistoriaa. Esillä on viinaan liittyviä pulloja. Nähtävänä on myös apteekkien jäämistöä.

Haakanan pullokokoelma kertoo, miten lasi on ollut kautta ihmiskunnan historian monipuolinen materiaali. Sitä on tarvittu jopa sotateollisuudessa. Esimerkiksi merimiinoissa käytettiin lasiampulleja. Sen rikkoutuessa kromihappo synnytti sähkövirran ja miina räjähti.

Lasipullojen ohella Panun kodissa on esillä tsaarin vallan ajan tupakkapakkauksia ja apteekkarin nurkkaus 1800-luvun lopulta.

PULLOMUSEO

Osoite: Puistotie 12 B, Orimattila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Orimattilan kotiseutumuseo syntyi testamenttilahjoituksen avulla

LUE MYÖS: Orimattilan Kotieläinpuistossa eläimiä pääsee näkemään lähietäisyydeltä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.