Enni Idin taiteilijamökki ei jätä ketään kylmäksi – kyseessä on eräs Suomen erikoisimmista museoista

PÄIJÄT-HÄME / PADASJOKI – Ahdistaa! Pyörryttää! Hämmästyttää! Ihastuttaa! Vierailu itseoppineen naivistitaiteilija Enni Idin (1904-1992) värikylläisessä kodissa synnyttää takuuvarmasti elämyksen. Edesmenneen taiteilijan vaatimaton mökki ei ole pelkästään Päijät-Hämeen, vaan eräs Suomen erikoisimmista museoista. Se sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Padasjoen kirkonkylältä.

Ennikin oli erikoinen persoona. Rivo suustaan, joka haukkui kylän naiset ja juotti miehet sahtihumalaan. Osa ihmisistä paheksuikin Enniä ja piti häntä kylähulluna.

Enni syntyi aviottomana lapsena vuonna 1904. Parikymppisenä nuori radikaali muutti Helsinkiin ja teki siellä ompelijan töitä. Ensimmäinen avioliitto Kaarlo Hiekkarinteen kanssa päättyi muutaman vuoden jälkeen aviomiehen kuoltua. Enni asui viisi vuotta Kallion työläiskaupunginosassa, kunnes leskeksi tultuaan palasi kotiseudulleen 1936 Padasjoelle ja avioitui toistamiseen, nyt muurari ja SKDL:n kunnanvaltuutettu Edvard Idin kanssa. Ennillä ei ollut lapsia kummastakaan avioliitosta.

Kun toinenkin aviomies kuoli, pääsi 62-vuotiaan Ennin maalausinto valloilleen. Edvard suhtautui nuivasti vaimonsa maalaamisintoon. Hänen kerrotaan jopa naulanneen Ennin maalaukset navetan seinään kuvapuoli poispäin. Kun aviomies ei ollut enää kommentoimassa ja osin varmaan suruunsakin, Enni alkoi maalata vimmatusti. Miranol-maalipurkki hupeni toinen toisensa perään.

Maalauksissaan Enni kuvasi maaseudun elämää, kissa-aiheita ja kukka-asetelmia. Myös kaikki huonekalut ja arjen esineet koristeltiin värikkäin maalauksin. Tuolit, pöydät, kukkaruukut, vadit, lähes kaikki saivat uuden värinsä.

Taulujen maalaaminen ei Ennille riittänyt. Punaiset lattiatkin täyttyivät kiemurtelevista köynnöksistä. Niiden väri vaihtui seinälle noustessa vihreästä keltaiseksi. Lattia on täytynyt maalattu osa kerrallaan, sillä maalin piti kuivahtaa ennen kuin huonekalujen paikkaa saattoi vaihtaa.

Vain katto jätettiin maalaamatta, koska yhteys taivaaseen piti säilyä.

Idin taiteilijaura jäi lyhyeksi, vaikka hän eli pitkän elämän. Enni ehti kuitenkin saada tunnustusta. Hänen teoksensa menivät kaupaksi ja niitä oli usein esillä taidenäyttelyissä.

Enni kuoli 88-vuotiaana vuonna 1992. Hän eli viimeiset vuotensa kunnan vanhainkodissa jatkaen maalaamistaan myös silloin. Taiteilijan kunnalle testamentattu mökki oli vuosia tyhjänä ja pääsi huonoon kuntoon. Paikallinen Kellosalmi-Seitniemen kyläyhdistys ja sen puuhanainen Pirjo Rinne otti Ennin omakseen ja kunnostivat erikoisen taiteilijakodin.

ENNI IDIN TAITEILIJAMÖKKI

Osoite: Kellosalmentie 579, Padasjoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Makasiinimuseon kokoelmiin kuuluu kokonainen viinanpolttoon tarvittava laitteisto

LUE MYÖS: Toritun Sepänmäen museo 1800-luvun päärakennus on yhä pärekattoinen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.