Toritun Sepänmäen museo 1800-luvun päärakennus on yhä pärekattoinen

PÄIJÄT-HÄME / PADASJOKI – Seppälän tilan viimeinen omistaja Irja Lindholm nukkui pois omassa kodissaan vuonna 1982. Korkean iän saavuttanut Irja oli sekä läheisen koulun keittäjä että myös Sepänmäen viimeinen asukas. Kun näkee Sepänmäen harmaahirsinen päärakennuksen, voi vain hämmästellä, miten siinä asuttiin vielä 1980-luvulla.

Irja Lindholmin kuoltua tilan peri sisar Anni Kiiveri, jolta Padasjoen kunta vuorostaan osti tilan nimellishinnalla. Samalla lapseton Anni testamenttasi muhkean omaisuuden Padasjoen Sotainvalideille ja Padasjoen Sotaveteraaneille.

Padasjoen kunta antoi Sepänmäen Toritun kyläyhdistyksen hoitoon. Siitä lähtien kauniista paikasta onkin tullut kyläläisten ylpeys ja suosittu kokoontumispaikka. Kyläyhdistyksen ansiosta museon rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Sepänmäen historiallinen arvo perustuu sen alkuperäisyyteen. Lähes jokainen rakennus on alkuperäisellä paikallaan. Tila on Museoviraston suojeluksessa.

Sepänmäellä tiedetään seppien asuneen jo 1700-luvulla. Ensimmäinen tiedossa oleva seppä oli Matti Polenius. 1800-luvulla tilan omistajaksi tuli Kaurénin suku, joka oli muuttanut tänne Kauranteesta. Ilmeisesti sukunimikin oli tullut edellisen kotikunnan mukaan.

Sepänmäen viimeisiä asukkaita oli Juho Kustaa Kaurén, joka asui täällä siskonsa Fannin ja Irja Lindholmin kanssa. Irja piti huolen enostaan ja tädistään heidän eläkepäivinä ja peri lopulta tilan itselleen.

Sepänmäen 1800-luvun päärakennus on yhä pärekattoinen. Kyläyhdistys on jo kahdesti talkootyönä uusinut historiallisen katon. Päärakennuksen lisäksi alkuperäisistä rakennuksista on jäljellä aitta, sauna, talli ja heinälato.

Seppien käyttämä paja on jouduttu rakentamaan uudestaan. Viimeinen seppä Juho Kustaa Kaurén purki sen polttopuiksi, koska jatkakaan ei ollut. Nyt uusi paja on toimintakunnossa ja siellä on järjestetty taontanäytöksiä.

TORITUN SEPÄNMÄEN MUSEO

Osoite: Langantie 1, Torittu, Padasjoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Enni Idin taiteilijamökki ei jätä ketään kylmäksi – kyseessä on eräs Suomen erikoisimmista museoista

LUE MYÖS: Makasiinimuseon kokoelmiin kuuluu kokonainen viinanpolttoon tarvittava laitteisto

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.