ETELÄ-SAVO / KANGASNIEMI – Kangasniemellä kirkko sijaitsee keskellä kylään. Tien toisella puolella on harmaakivinen viljamakasiini, sekin siis paraatipaikalla. Kotiseutumuseoksi muutettuun entiseen lainajyvästöön on helppo tulla. Ja se kannattaakin, sillä Kangasniemen museo on keskivertoa tasokkaampi kotiseutumuseo.
Viljamakasiinin sisätiloja on vuosikymmenien aikana muunneltu. Viljalaarit on purettu ja näin on saatu museoon avara tilan tunne. Kokoelmat on sijoitettu kahteen kerrokseen. Siirtyminen eri kerroksiin onnistuu näppärien puisten kierreportaiden avulla. Vastaavia tuskin on muissa kotiseutumuseoissa.
Museon todellinen erikoisuus on sen suojiin tuotu vanha savupirtti. On hämmästyttävää, miten tässä mustuneessa pirtissä on asuttu vielä vuonna 1937. Nuoremmalle väelle kokemus on opettavainen, sillä se kertoo, miten monet suomalaiset asuivat yli 100 vuotta sitten. Tässäkin pienessä pirtissä on asunut kuusihenkinen perhe. Ennen muinoin tultiin toimeen vaatimattomissakin oloissa.
Kauppias Viktor Topelius oli paikkakunnan kuuluisuus. Hän perusti Kangasniemelle yli 100 vuotta sitten marjamehu- ja limonaditehtaan. Kekseliäs mies kehitti marjauutteen, joka voitiin sekoittaa veteen. Topeliuksen mehuja vietiin ulkomaillekin aina Afrikkaa ja Amerikkaa myöten. Menestystä ei kestänyt pitkään, sillä tuli tuhosi tehdasrakennukset.
Pääosa museon esineistöstä on perinteistä talonpoikaisesineistöä. Yhden poikkeuksen tekee Kangasniemen apteekin 1920-luvun välineistö.
Eräs museon harvinaisuus on presidentti Urho Kekkoselle kuulunut ase. Presidentin äiti Emilia Pylväinen, Tarkkalan talon tytär, oli kotoisin Kangasniemeltä. Kekkosen tiedetään käyneen Kangasniemellä heti kansalaissodan jälkeen. Häneltä jäi tältä ressuilta japanilaisvalmisteinen ratsuväen kivääri. Sitä käytettiin myöhemmin sikapyssynä, kunnes ase lahjoitettiin museolle. Piippu on vaihdettu, mutta tukki on alkuperäinen.
KANGASNIEMEN KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Joutsantie 1, Kangasniemi.
LUE MYSÖ: Pitkäpellon kotiseututalo – aitous ja alkuperäisyys ovat aistittavissa