VARSINAIS-SUOMI / KARINAINEN – Karinaisten punaiseen puukirkkoon sisälle astuessa todennäköisesti ensikertalainen hämmästyy. Monet vanhat puukirkot ovat ulkoa samannäköisiä kuin muutkin saman aikakauden kirkot. Jokaisella on kuitenkin sisätiloissa aivan oma maailmansa. Näin myös Karinaisten vuonna 1835 valmistuneessa kirkossa.
Paljosta on kiittäminen Karinaisten oman kylän suurmiestä, kuvanveistäjä Wäinö Aaltosta.
Jos on kirkon suunnittelija rakennusmestari Johan Sahlbom jäänyt hieman vieraaksi, sitäkin tunnetumpi on monista kirkon yksityiskohdista vastannut Wäinö Aaltonen. Karinaisissa syntynyt kuvanveistäjä teki urallaan joitakin kirkollisia teoksia, mutta vain yhden alttaritaulun. Tämä sijaitsee juuri Karinaisten kirkossa.
Vuonna 1935 valmistunut alttaritaulu Syntinen nainen Jeesuksen edessä poikkeaa tyyliltään suuresti monista perinteisistä alttaritauluista. Taustalle on ikuistettu suomalaista maisemaakin mäntyineen.
Itse asiassa Aaltonen suunnitteli koko alttarikokonaisuuden. Esimerkiksi alttarikankaat ovat hänen ideoimia.
Aaltosen värikäs teos sopii hyvin kuorin takaosan väritysmaailmaan. Toinen paikallinen taiteilija Kalle Tähtinen maalasi vuonna 1873 siniselle taustalle ison oranssinpunaisen verhon ikään kuin esiripuksi.
Akateemikko Aaltonen osallistui kotikirkkonsa 100-vuotiskorjaukseen muutenkin kuin maalaamalla vain alttaritaulun. Aaltosen kädenjälki näkyy myös saarnastuolin kohokuvissa. Pronssisiin kuviin on ikuistettu Jeesuksen kaste, Pyhän Eerikin kaste ja Piispa Henrik kastamassa suomalaisia.
Saarnastuolin sininen katto keltaisilla tähdillä koristeltuna sopii hyvin kirkon värimaailmaan. Kirkon seinät ja lehterin sivustat ovat kaunista marmorointia.
Nykyisin kirkon sisämaalaukset ovatkin alkuperäisessä asussaan. Vuonna 1935 tehdyssä muutostöissä tehtiin nykyajan korjaustöitä, mutta kirkko vaihtoi myös värinsä punaisesta valkoiseksi. 1970-luvulla päätettiin palauttaa kirkon alkuperäiset värit.
Karinaisten kolmella lehterillä varustettu ristikirkon kerrotaan olevan kodikas ja hyvin lämminhenkinen kirkko. Sitä se oikeasti onkin.
Kirkon sivuseinällä on vuonna 1841 lahjoituksena saatu edellinen alttaritaulu. Teoksen aiheena on Kristus ja häntä pilkkaavat sotilaat. Myös vanha sotasaaliina tuotu saarnastuoli vuodelta 1657 on yhä esillä kirkossa.
Nykyinen kirkko on jo paikkakunnan kolmas. Edellinen puretuksi tullut Antti Piimäsen vuonna 1764 rakentama suorakaiteen muotoinen kirkko sijaitsi Kyröntien toisella puolella vanhan hautausmaan vieressä. Kellotapuli jäi muistuttamaan entisistä ajoista. Myös kaunis hirsiaita on jäänyt paikalleen. Uuteen kirkkoon tuli oma kellotorni.
Tien toisella puolella sijaitsee myös uusi hautausmaa. Sen koskettavan sankaripatsaan Suru on tehnyt Wäinö Aaltonen.
Karinainen oli aluksi Marttilan pitäjän ensin saarnahuonekunta ja lopuksi vuoteen 1912 kappeliseurakunta sekä sen jälkeen oma itsenäinen seurakunta. Vuonna 2005 se liittyi Pöytyän seurakuntaan. Samalla myös parin tuhannen asukkaan Karinaisten kunta yhdistyi isomman Pöytyän kunnan kanssa.
KARINAISTEN KIRKKO
Osoite: Kyröntie 484, Kyrö.