Karvian kotiseutumuseon taustalla on yhden miehen urakka

SATAKUNTA / KARVIA – Eino Saari. Ja vielä kerran, Eino Saari. Karvialaisen Eino Saaren henkilökohtainen panos paikkakunnan menneisyyden tallentamisessa on ollut ainutlaatuinen urakka. Hän on kiistatta se kotiseutuhenkilö, jonka ansiosta historiallisia esineitä on tallennettu runsaasti Karvian kotiseutumuseoon.

Saari oli myös taitava viulupelimanni. Hän keräsi talteen satoja kansansävelmiä. Saari julkaisi 129 soitinsävelmää sisältävän teoksen Pelimannien parhaat.

Suunnitelma oman kotiseutumuseon perustamisesta virisi 1950-luvulla. Saari lähti keräämään talosta taloon vinteille kerääntynyttä jäämistöä. Tavarat nostettiin Sulo Järvisen kuorma-auton lavalle ja kyyditettiin kirkon vieressä tyhjäksi jääneeseen kruununmakasiiniin. Vanhat viljalaarit muokattiin uusiokäyttöön ja kokoelmat asetettiin näyttelykuntoon talkoovoimin. Museon avajaisia vietettiin1957.

1800-luvun lopulla valmistunut viljamakasiini muodostaa puukirkon ja kellotapulin kanssa valokuvauksellisen ympäristön. Kirkko vihittiin käyttöön jo 1700-luvun lopulla. Sen vieressä oleva kellotapuli valmistui hieman myöhemmin. Tapulin seinustalla seisoo perinteinen vaivaisukko, joka on aikojen saatossa kärsinyt usein ilkivallasta.

Katovuosia varten rakennettu viljamakasiini valmistui 1855. Se oli alkuperäisessä käytössä 1900-luvun alkuvuosille asti. Seinät tehtiin vahvoiksi paksuista hirsistä. Jykevän oven komeaa lukkoa kannattaa ihailla nykypäivänäkin. Sisätiloissa on näytteillä arjen esineistöä monipuolisesti koottuna, kuten kotitalousesineistöä, aseita, kansanparantajan taikakaluja, puusepän työkaluja ja pieni kivikautisten esineiden kokoelma.

Lainamakasiinin lähellä kirkon takana oli muinoin torialue. Nyt sen paikalla on Karvian ulkomuseo. Paikalle on siirretty Lehtisen tupa, pappilan entinen kirkkotalli, savupirtti, kaksiosainen aitta, paja ja riihi. Alueella on myös katsomorakenteet kesäteatteria varten.

KARVIAN KOTISEUTUMUSEO JA ULKOMUSEOALUE

Osoite: Kylä-Karviantie, Karvia.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.