Pettu-Eerikki – eräs Suomen suurimmista mielenkiintoisimmista kokoelmista

SATAKUNTA / KANKAANPÄÄ – Tänne ei eksy sattumalta. Oletettavasti ensi kertaa vierailevan jää monttu auki. Pohjois-Satakunnassa Kankaanpään Venesjärven kylässä on Jorma Aukeenpään loihtima erikoinen maailma.

Pettu-Eerikki on kohde, jossa yhdistyy ruokailu, majoitus ja kiehtova museo eli Jorman pitkäaikaisen keräilyn tuloksena syntynyt vaikuttava Sortokausista vaaran vuosiin -näyttely. Kyseessä on eräs Suomen suurimmista yksityisistä kokoelmista.

Aukeepään keräilyinto alkoi jo nuorena. Tilat museo- ja ravintolatoimintaa varten löytyivät vanhempien kotitalosta, joka Jorma lunasti itselleen 1990-luvun alussa. Pettu-Eerikki on rakennettu vanhaan navettaan. Ensimmäinen osa valmistui vuonna 1994.

Sen jälkeen ajan myötä tiloja on laajennettu vanhoja materiaaleja hyväksi käyttäen. Lopputuloksena on kokonaisuus, joka on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Pettu-Eerikin näyttely etenee ajallisesti 1800-luvun lopulta kohti 1950-lukua. Se esittelee itsenäisen Suomen historiaa ensimmäiset 50 vuotta. Pääpaino on Pohjois-Satakunnassa, mutta monet tapahtumat koskettavat koko Suomea. Näyttely on täynnä muistoja, jotka liittyvät mielenkiintoiselle tavalla kansakuntamme kohtaloihin.

Näyttelyn vasen puoli on varattu tapahtumille, joilla on ollut vahva vasemmistolainen tausta Venäjän vallankumouksesta lähtien. Kansalaissotakin esitetään omalla puolella punaisten näkökulmasta.

Näyttelyn oikea puoli kertoo valkoisen Suomen tarinaa alkaen jääkäriliikkeestä. Iso osa näyttelystä on kuitenkin varattu Suomen kansan yhdistymisen hetkelle. Talvi- ja jatkosota pakottivat suomalaiset kokoamaan voimansa yhteistä vihollista vastaan.

Pettu-Eerikin näyttelyssä on runsaasti yksityiskohtia, kuten marsalkka Mannerheimin sotavuosina käyttämä suikka. Esillä on myös pomarkkulaisen Olavi Koivusen karvalakki, jonka tarkka-ampujan luoti lävisti.

(Toiminta on päättynyt)

PETTU-EERIKKI

Osoite: Venestie 481, Venesjärvi (Kankaanpää).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.